Bumerang - Yazarkafe

16 Mart 2018 Cuma

HOME MADE LEMON JAM RECİPE, LİMON REÇELİ YAPILIŞI, ORGANİK LİMONLARDAN,


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Bismillahirrahmanirrahim......

Limonun da reçeli olur mu demeyin hem de çok lezzetlli oluyor, uzun zamandır aklımda olan bu reçeli işyerinde arkadaşlarla organik limonlar alınca yapıverdim iyiki de yapmışım tadı dışarıdan aldığım limon reçelinden daha lezzetli oldu biraz uğraştıcı ama inanın değer , limonatayı yiyormuşsunuz gibi muhteşem bir reçel geçenler de yaptığım kabuklu mandalina reçeli de böyleydi inanın daha pişerken kokusuna dayanamayıp yemeye başlamıştım o kadar güzel oldu ki yaptığım mandalina kabuğu reçeli sadece kahve yanında ikram etmeyle hemencecik biti verdi. Sizler de hazır limonun bol olduğu şu sezonda bu reçeli deneyin ağzınızı tatlandırın derim...Afiyetle...

https://www.yesillimon.com/
















MALZEMELER
  • 2 kilo limon, 
  • 2 kilo seker, 
  • 4 su bardagi su, 
  • 1 su bardağı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı 




YAPILIŞI


Limonları yıkayıp soyacakla soyuyuruz isterseniz rendede yapabilirsiniz ama soyunca daha berrak reçeliniz oluyor.










Kaynar suya alıp on dakika kadar haşlıyoruz.

Daha sonra limonlarımızı soğuk suya alıp iki gün kadar arada suyunu değiştirip limonumuzun acısını girmesini sağlıyoruz.


Ben bu aşamada limonları derin dondurucuda dondurdum acısının tamamen gitmesi ve kolay dilimleyebilmem için böyle yapmaya düşündüm..
Donmuş limonları dışarıda bir süre bekletip dilimledim ve çekirdeklerini çıkardım.
Diğer tarafta şeker, su, limon suyunu şerbet yapıp kaynatıyoruz.

Kaynayan şerbete limonlarımızı ekliyoruz ve beş dakika kaynattıktan sonra tereyağını ekliyoruz, tereyağı reçelin köpürmesini engeller parlak olmasını sağlar ve kolay bozulmasını engeller.

Biraz kaynatıp kapatıyoruz ve tamamen soğuyunca Reçel durdukça kıvamı koyulaşır o yüzden fazla kaynatmamaya özen gösterin.
Reçelleriniz kaynarken kavonozlara koyup ağzını sıkıca kapatıp ters çevirerek bir gece bekleterek kavonozlarımızı vakumluyoruz, bu şekilde uzun süre reçellerimizi muhafaza edebiliriz.

15 Mart 2018 Perşembe

FROZEN SPINACH PUREE.....KEKLER, PASTALAR, HAMUR İŞLERİ İÇİN ISPANAK PÜRESİ YAPMAK VE DERİN DONDURUCUDA SAKLAMAK....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......

Ispanaklı kek yapmaya bir on yıl önce başlamıştım o zamanlar bir ıspanaklı kek furyası ben misafirlere sürekli ıspanaklı pasta yapıyorum arkadaşlarımın çoğu ''İlk sende yedim tarifini verirmisin.'' diyordu, anlıyacağınız çok ta tarif verdim, lezzetli ve görsel açıdan çok güzel di ama o ıspanak lar yokmu temizlemesi yıkaması ayrı dert her zaman elimizin altında bulunduramıyoruz , ama size şimdi, her tarif için tek tek yapmaktansa bir seferde on kullanımlık elde edeceğiniz pratik ve kolay bir tarif vereceğim . İstediğiniz her zaman Ispanaklı kekler, pastalar ve hamurişleri yapabilirsiniz. Afiyetle ve sağlıkla...


MALZEMELER
  • 750 gr taze ıspanak
  • 2 bardak su

YAPILIŞI























Ispanaklarımızı bol suda yıkıyoruz ben sirkeli suda bekletip kumundan iyice arınana kadar yıkıyorum. Ispanakların saplarını ve yapraklarını ayırıp yaprakların suyunun süzülmesini bekliyoruz püre yapmakta sadece yapraklarını kullanacağız.

Ispanakları parçalayıp bir kaç seferde mutfak robotuyla ufak parçalar haline getirdim büyük bir mutfak kabında biriktirdiğim ıspanakların içine suyu ilave edip pürüzsüz bir kıvama gelince kada blendırdan geçirdim. 
 
Şeffaf plastik bardaklara bölüştürdüm on kadar ıspanak püresi elde ettim.
Bu bardakları derin dondurucuda dondurdum donan püreleri poşete yerleştirdim.  Kullanmanız gerektiğinde birkaç saat önce dondurucudan çıkarıp tariflerinizde kullanabilirsiniz.

Elifin notu; Eğer plastik bardak kullanmak istemezseniz buz dondurma kabı yada slikon kalıpta da ıspanak pürenizi dondurabilirsiniz. Ama kağıt bardak kullanmayın kağıt bardak dondurucudan koku ve nem çekebileceği için müsbet bir sonuç alamazsınız. İlk yaptığım zamanlarda ıspanakları pişirip öyle blendırdan çekiyordum ama pişirmediğinde ıspanakların rengi daha canlı,  yani daha güzel sonuç elde ediyoruz. 

12 Mart 2018 Pazartesi

BUTTERFLY BIRTHDAY CAKE.....KELEBEK PASTA... HİNDİSTAN CEVİZLİ....MUZLU....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......
Arşivde bulunan  tariflerden birini paylaşacağım sizlerle. Geçen sene arkadaşım Şenay'a doğum günü için kızlarla yaptığımız süpriz ziyarette pastayı ben yapmak istedim, hatırladığım kadarıyla fazlada bir vaktim yoktu sabah süslemesini yapmıştım,  hafif ve lezzetli bir pasta olmuştu..
Güzel günlerde  dostlarınızla içtiğiniz bir bardak  çayın yanında yaptığınız sohbetin  tadına doyum olmuyor.  Mevlam hepimize hayırlı  dostlar nasip etisin... Arkadaşlarım iyiki varsınız sizleri çok seviyorum.. 


Pandispanya Malzemeleri 
  • 4 yumurta 
  • 1 su bardağı şeker 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı bugday nişastasi 
  • yarım paket karbartma tozu 
  • vanilya 
Krema Malzemeleri 
  • 1,5 su bardağı süt 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası 
  • 2 yemek kaşığı tereyağ 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı un 
  • 3 adet yumurta sarısı 
  • 1 paket toz krem şanti
  • 20 gram beyaz çikolata
ÜZERİ İÇİN 
  • Bolibon 
  • Hindistan cevizi 100 gr.
  • Antep Fıstığı
  • Muz (arakatlara koymak için )

KREMA YAPILIŞI 

Sütün içine vanilya, nişasta, tereyağ, tozşeker, un , yumurta sarısı ekleyip pürüzsüz bir şekilde olana kadar karıştırıp ocağa koyuyoruz. Koyu muhallebi kıvamına gelene kadar pişirip ocaktan alıyoruz bu aşamada içine tereyağını ve çikolatayı ekleyip erimesi için ara ara karıştırıyoruz, soğuttuğumuz muhallebi içine toz kremşantiyi ekleyip mikserler çırpıyoruz. Pastacı kremamız hazır. 

PANDİSPANYA YAPILIŞI 

Diğer yandan Pandispanya yapıyoruz, bir kap sıcak suyun içinde(benmari usulü ) çırpma kabımızı yerleştirip, yumurta ve şekeri krema oluncaya kadar çırpıp içine diğer malzemeleri ekleyip pandispanya harcını karıştırıyoruz.
Kalıbın tabanına yağlı kağıt serip duvarlarını yağlayıp, unlandıktan sonra pandispanya harcını döküyoruz, 160 derecede önceden ısıtılmış fırında batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişiriyoruz.










Yandaki  şablonu örnek alıyoruz. 




Fırından çıkardığımız pandispanyamızın soğumasını bekledikten
 sonra kelepçeli kalıptan çıkarıp önce enine ikiye kesip sonra ortadan iki eşit parçaya kesiyoruz.


Kelebek sekli verdikten sonra oval kısımlarında kanat sekli vermek için resimdeki gibi üçgen iki parça kesiyoruz.



Pastayı yapacağımız zemine kestiğim ilk pandispanyayı yerleştirip tüm yüzeye pastacı kreması ve muz döşedim üzerine ince bir tabaka meyveleri örtecek kadar krema sürdüm, üzerine ikinci pandispanyayı yerleştirdim. 


Pastanın tüm yüzeyine ince bir şekilde krema sürüyoruz.

Krema sürdüğümüz pastanı tüm yüzünü hindistan ceviziyle kaplıyoruz ve elinizde bulunan malzemeyle istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben bolibon ve Antep fıstığıyla süsledim. 









Pastamız bitimiş bulunuyor, servis yapıp sevdiklerinizle afiyetle yemeniz dileğiyle...

11 Mart 2018 Pazar

BÜYÜK BLOG TAKİP ETKİNLİĞİ...

Büyük Blog Takip Etkinliği



Büyük blog takip etkinliği:
Selamlar yepyeni bir blog keşif etkinliği başlatıyoruz.Etkinliğimizin bir süresi yoktur bir yıl,iki yıl sonra bile gelseniz kabulümüzdür.Biliyoruz ki hala bloguna önem veren ve onu geliştirmek için çabalayan fakat takipçisi sayısı artmadığı için üzülen çok sayıda arkadaşımız var.Bizde instagramda çok moda olan takip etkinliklerinden etkilenerek bloggerlar için blog takip etkinliği yapmaya karar verdik.
Yapacağınız işlemler son derece basit ve etkili,kurallara herkesin uymasını rica ediyorum bu şekilde etkinliğimiz başarıya ulaşabilir.Blogları takip ettikten sonra bile birbirimize ziyaretlerimizi sürdürürsek tıklanma,yorum sayımız artar ve site trafiğimiz olumlu yönde etkilenir.
Gelelim kurallara:

-Aşağıda linkleri bulunan bloglara tıklayıp izleyiciler bölümünden yani GFC butonundan  takibe alalım.O bloglarda bulunan bu yazıyı bularak altına yorum yazalım.Bu şekilde bütün arkadaşlarımız sizlere geri dönüş sağlayacaktır.Geri dönüşler anında olmayacaktır çünkü herkes vakit bulup da her gün internete giremeyebiliyor fakat mutlaka bir kaç içinde bütün arkadaşlar takibe alarak bloglarınıza yorum yapacaktır içiniz rahat olsun.

Yorum yapan diğer arkadaşlarında bloglarına giderek "Büyük Blog Takip Etkinliğinden geldim."diyerek yorum yaparsanız eminim bütün arkadaşlar bir kaç gün içinde geri dönüş yapacaktır.Lütfen kimse diğer katılanlar gelsin diye beklemesin herkes yorum yapanlara gitmeye çalışsın.Diğer link verdiğim blogger arkadaşlarında yazılarına bir çok yorum geleceğini düşünürseniz bir anda bir çok takipçiniz olacaktır.

-Bu yazıyı Google Plustada paylaşalım yani +1 yapalım ki bir çok blogger yazımızı görsün daha büyük kitlelere ulaşabilelim.

Ve gelelim linklere:











16-http://eliflivakitler.blogspot.com.tr/

Büyük blog takip etkinliği mize her türlü blog davetlidir.Sonuçta birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz var.Blog keşif etkinliği,blog takip etkinliğitakip etkinliği hepimize yararlı olur umarım.
Sevgiyle kalın...


NOT:    G+dan takibe almayanlara dönüş yapmayacağım.
http://eliflivakitler.blogspot.com.tr/



6 Mart 2018 Salı

PORTAKALLI PAMUK PRENSES PASTA, BAHÇEMİZDEKİ KAN PORTAKALLARDAN....ORANGE TART RECİPE,

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......


Bu sene bahçemizdeki portakallar oldukça az oldu tepesindeki kalan birkaç portakalı bizim çocuklara toplatıp çok nefis bir tatlı yaptım, özellikler kreması o kadar lezzetli oldu ki , bu kremayı ilerde değişik tatlılarda da denemeyi düşünüyorum. Gelelim pastamıza freş lezzetli ve inanın pastanede göresel açıdan bu kadar güzel bir pasta bulamazsınız anlayacağınız eşe dosta giderken yada evinizdeki misafirlerinize mutfağınızda kısa bir sürede bu lezzeti sizde yapıp bir bardak çay eşliğinde ağzınızı tatlandırabilirsiniz. 

KEK MALZEMELERİ

  • 2 adet yumurta
  • 2 kahve fincanı toz şeker
  • 1 kahve fincanı yoğurt
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 3 kahve fincanı un
  • Portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
KREMA MALZEMELERİ 
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Portakal kabuğu rendesi
  • 150 gram labne peyniri 
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 25 gr beyaz çikolata
  • 1 paket krem şanti 
PORTAKALLI JÖLE
  • 3 yemek kaşığı mandalina reçeli
  • 1 bardak su 
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta
  • Portakal kabuğu rendesi
  • Jölenin içine portakal dilimleri



YAPILIŞI 
Yumurta ve şekeri çırpıp sıvı yağ, yoğurdu ve portakal kabuğu rendesini ekletip tekrar çırpıp un,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip kek karışımını yağlanmış tart kalıbına döküyoruz. Isıtılmış 180 derecede fırında 30 dakika kontrollü olarak pişiriyoruz.
Kreması için, süt, yumurta sarısını ve şeker, un, nişasta, portakal kabuğu rendesini tencerede birleştirip karıştırp ocağa alıp muhallebi kıvanıma gelene kadar pişirip ocaktan alıp içine beyaz çikolata ve tereyağını ekleyip arada karıştırarak ılımasını sağlıyoruz. Ilıyan muhallebinin içine labne peynirini ve toz kremşantiyi ekleyip mikserle çırpıp kremayı iyice soğuması için                                                                                              buzdolabına kaldırıyoruz. 



Soğuyan keki tart kalıbından çıkararak servis tabağına alıp kremayı kekin içine döküyoruz.

Portakalları soyup ince şekilde kesip kremamızın üzerine  yerleştiyoruz. Bizimkiler kan portakallarıydı o da pastamıza ayrı bir güzellik kattı. 


Portakallı sos için ben daha öce yaptığım mandalina reçelini kullandım. Reçel, nişasta, portakal kabuğu rendesi ve suyu karıştırıp ocakta pişirip jöle kıvamına gelene kadar pişirip ılımasını bekliyoruz.

Hazırladığımız jöleyi  portakal dilimleriniz üzerine döküyoruz.Pastamız bu haliyle servise hazır. İsterseniz Buzdolabında bir süre bekletip dilimyerek afiyetle yiyebilirsiniz. 

                    

1 Mart 2018 Perşembe

GEZMELER, GEZMELER......DÖNERCİ ŞAHİN USTA ....KAPALIÇARŞI ....TURKISH DÖNER KEBAP..

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......


Gurmelerin İstanbul’un en popüler dönercisi, gidilmesi gereken yerlerin başında işaret ettikleri, hatta televizyonlarda ana haber bültenlerine konu olan,  Tarihi Dönerci Şahin Usta'ya Eminönü civarına çok sık gitmeme rağmen dar ve ara bir sokakta olması sebebiyle hiç rastlamadım. Eminönü'de karnım acıktığı bir gün aklıma geldi gitmek istedim, konum bilgileriyle sağ sol derken birazda sorarak kendimi Kapalı Çarşıda Kılıççılar Kapısında buldum buradaki görevli poliste ''Biraz ilerleyin zaten kalabalığı görürsünüz.'' dedi.











Gerçekten de ilerleyince kalabalık sırayı gördüm ve sıranın sonuna geçtim baya beklemem gerekecekti sıra birleşmiş milletler gibiydi bol miktar da turist vardı hatta burası Japonların Rehberlik kitabına konu olmuş bir mekan ...












Küçücük sadece sekiz metrekare bir dükkan içerisinde dört kişi çalışıyor adım atacak bir yer yok , biri kesiyor biri pideye yerleştiriyor biri paket yapıyor biride de parayı alıp size döner ve ayranınızı veriyor. Makine gibi çalışıyorlar maaşallah durmak yok.


















Sıra bana geldi yarım, çeyrek ve pide seçenekleri var baktım çoğunluk pide almış bende pide istedim dönerin başındaki abi kestiği dönerleri pideye yerleştirdi ortalama seksen gram döner eklediklerini öğrendim. 
Dönerlerinin lezzetinin sırrının etlerinin Balıkesir'den gelmesi ve kaburga kısmından yapılmasıymış ve tırnak pideleride oldukça güzel. Döneri hazırlayan diğer arkadaşta isterseniz dönerinize soğan , biber turşusu   ve domates ekliyor derken sıra ödemeye geldi 23 tl. oldukça pahalı geldi bana yeri ve tarihi bi mekan olma sebebiyle pahalı olması normal tabi ama yemek yerken konuştuğum bayanda fiyattan dertlendi ''Bu kadar pahalı olur mu bundan daha az fiyatlarda kebap ve iskender yemeniz mümkün.'' diye söylendi. 

Pidenizi ayranınızı alıyorsunuz ama üzgünüm, oturacak masa , sandalye , nede tabure var. Karşıdaki bir lokantanın penceresinin kenarına ilişiyorsunuz.





En sonunda yemege başlamak nasip oldu sıcak pidesinin içindeki döneri oldukça lezzetliydi ama bundan daha iyi döneri daha rahat ortamda ve uygun fiyata yemişliğim de oldu. Döner kıymadan yapılmış ve yağlı dikkatli yemenizi öneririm yağı akıyor çünkü içindeki biber turşusu ve soğanda çok yakışmıştı dönere, sanırım soğanı tuzla öldürmüşler aşırı kokusu ve acılığı yoktu hemencecik bitiverdi ben çok yemediğim için doydum ama normal iştahlı bir kişi için doyurucu olacağını düşünmüyorum ikinciyi yemek için tekrar sıraya girmesi gerekebilir.

.

Tarihi yarım ada da bulunan bu güzel döneri buralara yolunuz düşerse mutlaka yemenizi öneririm hatta yemekten sonra Kapalı Çarşı turu atabilirsiniz ama elinizi çabuk tutun döner saat on iki gibi başlayıp saat üç dört gibi bitiyor.



DÖNERCİ ŞAHİN USTA ...
Adres
Kapalıçarşı, Molla Fenari Mahallesi, Kılıççılar Sokak, No 9, Fatih, İstanbul

Telefon
0212 5265297






Giderseniz şimdiden afiyet olsun ...