Bumerang - Yazarkafe

2 Kasım 2017 Perşembe

GÖKÇEADANIN MEŞHUR KURABİYESİ EFİ BADEM KURABİYESİ..... (ELİ BADEM KURABİYE)

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim...... 


Bugün size Gökçeadanın  meşhur lezzetlerinden biri olan Efi badem kurabiyesinin tarifini paylaşacağım. 
Gökçeadaya gitmek için dört saat süren o uzun  kabatepe feribot sırası beklerken  ufak kutularda bu kurabiyelerden ikram edildi bizlere bu leziz kurabiyelerle orada tanıştık  yanında verdikleri broşürde bu kurabiye ve ada hakkında bilğiler içeriyordu biz tattığımızda çok beğendik bu kurabiyeyi benin Yusuf'um '' Anne bu kurabiyeler harika  bu kurabiyelerden alalım '' dedi hemen. İstanbul'a gelirken de aldık almasına ama hemencecik bitiverdi. Bende sıvadım kolları Madam Efi'nin kurabiyesini denedim. Benimki de  bayan Eli'nin kurabiyesi oldu :)


İlk denememde oldukça birleştirmesi zor bir hamur oldu inanın bu kurabiyeyi yapana kadar iki tepsi baklava açardım ama tadını test eden şevval teyze bizim kurabiyelerimiz daha güzel oldu dedi. İkinci denemede bence daha başarılı bir sonuç aldım ve ikinci tarifi sizlerle paylaşacağım. 

Bu kurabiye adada önemli günlerde Rum vatandaşlarımız tarafından yapılan bir tarifmiş zamanla unutulmamış ama az yapılır olmuş. 

Adada faaliyet gösteren Meydani pastanesinin sahibi bir çok denemeler yapmasına rağmen çoçukluğun da Rum komşularının evlerinde yediği bu dadı tutturamamış bir arkadaşının tavsiyesiyle madam Efi'ye ulaşmış ve kurabiye yapmasını rica etmiş böylelikle çoçukluğunda yediği kurabiyelere kavuşmuş orjinal tarifini alıp aslına uygun bir şekilde Pastanesinde yapmasıyla gün ışığına çıkmış. 




O kadar güzel olmuş ki bu kurabiyeler madam Efi'ye ithafen Efi badem kurabiyeleri olarak anılmış şimdilerde de Meydani Pastanesi Efi badem olarak anılır olmuş. Meydandaki bir kaç pastanede Gökçe adanın meşhur kurabiyesi diye bu kurabiyeden satmaya başlamışlar. 






İçerisinde Gökçeada'ya has katkısız tereyağı ve badem kullanılıyor özel yapımı sayesinde uygun koşullarda altı ay kadar satın aldığınız kurabiyeleri saklayabiliyoruz.  

Sizlere tavsiyem mutlaka bir boş zamanınızda rotanızı Gökçeada'ya çevirmeniz buranın temiz havasını içine çekmeniz kaynak sularından içmeniz, Zeytinli köye gidip güzel manzaranın karşısında dibek kahvenizi yudumlamanız adanın istediğiniz yerinden o berrak denize girmeniz velhasıl  bu  cennet adanın güzelliklerini kendi gözlerinizle görmeniz ve  adanın meydanında ki o leziz Efi Badem kurabiyelerinin tadına bakmanız olacaktır. 


ELİ BADEM KURABİYESİ 

MALZEMELER
  • 1 yumurta
  • 3 su bardağı elenmiş un
  • 250gr tereyağı
  • 1 küçük paket vanilya
  • Yarim su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı tuzsuz badem
  • Üzerinin süsü için de 1-2 çorba kaşığı ekstra pudra şekeri
YAPILIŞI 
Fırınımızı çalıştırıp ısınmasını sağlıyoruz.
                                                            Bir kabın içinde oda sıcaklığındaki tereyağımızı, yumurtamızı, vanilya ve pudra şekerimizi karıştırıyoruz.



                                                                 




Bir tavada unumuzu kavurup kokusu çıktıktan sonra diğer malzemelerin bulunduğu kaba ilave ediyoruz yoğuruyoruz.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Hamurumuzun içine bademleri ekliyoruz Efi Badem kurabiyesinin içindeki bademler bütündü bizim bademler büyük olduğu için sağ olsun Beyza bademleri ikiye ayırdı öyle kullandık.











Hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar ayırdığımız kurabiyeleri tepsimize yağlı kağıt yerleştirip fırına atıyoruz. Zaten bu kurabiyelerin satıldığı pastanede de değişik boyutları mevcut. 

Sıra geldi pişirmeye kontrollü bir şekilde 170 derece fırında pişiriyoruz.
Afiyetle... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder