2 Mayıs 2016 Pazartesi

DEĞİŞİK, LEZİZ, BEŞ DAKİKALIK PİZZA YAPIYORUZ....



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......

Yusuf'a ne istersin yemeğe ne yapalım dersem hemen anne pizza söyleyelim der. Televizyonlar daki reklamların da etkisi çok bunda durmadan pizza reklamları yayınlıyorlar ,tabi biz pizza söylemiyoruz evde yapıyoruz ama, hamurunu yap sosunu malzemeleri derken taktir erderseniz kolay olmuyor ama oğluşumun da pizza isteğini geri çeviremiyorum. Geçen gün bu sorunumuzu da çözdük kolay mı kolay çok leziz bir pizza hemde bizim toprakların yöresel lezzeti Bazlamayla nasılmı derseniz çok kolay hatta çoçuklarınızla da yapabilirsiniz. Bazlamaları BİM'den temin edebilirsiniz.  Ben yapım aşamalarının fotoğraflarını çektim ama piştikten sonra bir baktım tepsi boş.. Pişmiş fotoğraflarını çekmek başka zamana kaldı....


PİZZA MALZEMELERİ

  • 1 adet bazlama ekmeği
  • 250 gr. rendelenmiş kaşar
  • 1 adet domates
  • dilimlenmiş sucuk
  • isteğe bağlı olarak, mantar, mısır, zeytin,

SOS MALZEMELERİ
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı su
  • kuru fesleğen
  • tuz
YAPILIŞI




Bazlamayı ortadan ikiye bölüyoruz bu pizzamızın tabanı oluşturuyor.




Sosu malzemelerini bir kasede karıştırıp pizza tabanımızın üstüne komple sürüyoruz.

Pizza tabanına sosu sürdükten sonra kaşar rendesi, sucuk, domates, zeytin ne isterseniz pizzanıza koyabilisiniz,


ÇİLEKLİ TART KEK



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......




Sonunda çok istediğim tart kalıbını aldım internette ki o güzel tartları görüp imreniyordum alır almaz ümreden gelen bir aile dostumuza ziyarete giderken yaptım, resimlerini gördüğüm tartlardan bile güzel oldu. Malum çilek mevsimi tartımı çilekli yaptım.. Birkaç tarife baktım kendimden ufak değişikliler katarak kekini yaptım. Her zaman pastalara yaptığım pastacı kremasınının ölçülerini azaltarak kremasında uyguladım son olarak tart jöle olarak önceden yaptığım çilek marmelatını kullandım...

26 Nisan 2016 Salı

ARAP SABUNUYLA BULAŞIK YIKAYALIM....


Mümkün oldukça zararsız ve organik deterjan ve temizlik ürünleri denemeleri yapıyor ve sizlerle paylaşıyorum, ama bu seferki tevafuk bir deneme oldu. Hafta sonu kalabalıktık yemek, çay derken oldukça çok bulaşık çıktı bir kısmını makineye yerleştirdik, tencereler tavalar da elde yıkanacak ama deterjan bitmiş kaldık öyle her şeyin en az bir yedeğini bulunduran ben bu sefer tedbirsizlik yapmışım, iyi ki de yapmışım ...Hemen bulaşık yıkayabileceğim bir şeyler bakarken sıvı arap sabunu gözüme ilişti daha önce her türlü temizlikte kullanıldığını biliyordum bulaşıkları yıkadık tertemiz olunca arap sabunuyla ilğili araştırmalara başladım. Arap sabunu bitkisel yağlar ve yağları sabuna dönüştüren sabun asidinin tepkimeye girdikten sonra ortaya çıkan son derece zararsız yarı katı maddeye deniyor. Doğaya zarar vermek istemiyorsanız arap sabunu son derece zararsız ve bir o kadarda ekonomik, bende bundan sonra bulaşıklarımı arap sabunuyla yıkamaya karar verdim .Temizlikte arap sabunu daha aktif kullanacağım ve kullanım yerlerini denemeler yaparak sizlerle paylaşacağım....Deneyin derim.....

19 Nisan 2016 Salı

KUTUP AYILI GOFLET PLAKALI DOĞUM GÜNÜ PASTASI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......



Bu sene  Maltepe sahilde ki  ilk doğum günü kutlamasını yaptık.... En büyük torunumuz olan Emre'nin doğum günü,  pastasını da ben yaptım. Neden kutup ayılı oldu  derseniz bizim Emre ayıları çok sever kız kardeşi şevval'de bu resmi beğenmiş bende  goflet plakaya bastırdım. Goflet plakayı  İstanbul Matepe  merkezde bulunan pastdizayn dan alabilir yada inernetten sipariş  edebilirsiniz. İstersenz bizim gibi bir resim beğenip yada orada bulunan bir resmi bastırabilirsiniz.

6 Nisan 2016 Çarşamba

YAĞ MANTISI ( KAYSERİ YÖRESİ )


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


Bismillahirrahmanirrahim......

Çok duymuştum  kızarmış mantıyı ama yapması bir türlü nasip olmamıştı. Biraz İnternette  tarifine bakındım Nursel'in mutfağının yıllar önce Kayseri de yaptığı proğramı izledim   iki çesit kapaması var  ben ikisini de  uyguladım  özellikle yuvarlak olanı  o kadar güzel oldu ki lokma tatlısı gibi kabardı. Oğluşum  yerken ''Anne bunu nereden öğrendin çok güzel olmuş.''diye birkaç kere sordu ve çok yedi Yusuf  çok beğendiğine göre oldukça sık yapacağız bu mantıyı . Siz de yapın derim özellikle çay yanına çocuklarınız için ideal. Arzu ederseniz  sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosla da servis yapabilirsiniz.    Afiyet şifa olsun ....

4 Nisan 2016 Pazartesi

ÇİLEK MARMELATI YAPTIM..


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......


Malum bahar geldi ve arabalarda çilekler satılmaya başladı . Geçen seneden yaptığım çilek reçeli bitince evdekilerin yoğun isteği üzerine çilek reçeli yapmak için çilek aldım ama tezgahlar da yeni çıktığı için hem pahalı hemde oldukça büyük , bu çileklerden reçel yapmak pek istemedim vesile yengemim tarifiyle çilek marmelatını yaptım hem basit hem çok lezzetli oldu hazır glukozlu reçeller yerine kendiniz ve çocuklarınıza doğal reçeller, marmelattlar yedirin. Bir kere yaptıktan sonra inanın tüm reçellerinizi kendiniz yapacaksınız.



MALZEMELER

  • 1 kilo çilek
  • 1 kilo şeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

YAPILIŞI


Çileklerinizi kumu ve toprağı varsa temizlenmesi için bir süre suda bekletip bir kaç kere bol suda yıkayıp saplarını temizledikten sonra blendırdan geçirip tencereye alıyoruz. Üzerine şekeri koyup kaynamaya başlayınca içine bir tatlı kaşığı tereyağı ve beş damla limon ekleyip kısık ateşte kıvamı gelinceye kadar kaynatıyoruz. Marmelatımız hazır eğer uzun süre saklayacaksanı henüz sıcakken kavonoza koyup ağzını kapatıyoruz hemen tüketecekseniz ılıdıktan sonra kavonozlara koyabilirsiniz. Bu marmelatı kek, pasta ve kurabiyelerde de kullanabilirsiniz.



Elif'in notu : Kaynamaya başlayınca İçine bir tatlı kaşığı margarin yada tereyağı koyuyoruz, bu kaynarken üzerine kef çıkmasını önlüyor elinizde kaşık durmadan köpük almaktan kurtuluyorsunuz berrak bir reçeliniz ve marmelatınız oluyor.

1 Nisan 2016 Cuma

MOZAİK PASTA


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......



Mozaik pasta denince küçüklüğüm aklıma gelir tabi o zamanlar bu kadar değişik pasta börek çeşidi yok bildiğimiz nadir çeşitlerden biriydi mozaik pasta bende çok severdim şimdilerde pek yapmıyorum geçenlerde misafirlere ne yapayım derken aklıma geldi ve yapmışken fotoğraflarını çekip tarifini bloğa yazayım dedim.Birsen yengem çok güzel yapar bende şimdi Elif versiyonunu veriyorum.....


MALZEMELER

  • 200 gr. tereyağı
  • 1,5 paket pötibör bisküvi(350  gram)
  • 4 çorba kaşığı toz kakao
  • 5 çorba kaşığı pudra sekeri
  • 2 adet yumurta
  • ceviz
  • Hindistan cevizi (üzeri için)

YAPILIŞI



Bisküvileri bir kapta çok ufak olmayacak şekilde kırıyoruz.Bisküvileri oğluşum kırdı . Tereyağını eritip ocaktan alıp diğer malzemeleri ve bisküviyi ekleyip karıştırıyoruz . Malzeme içine yakıştırdığınız ve damak zevkinize uyan tüm kuru meyve ve yemişi koyabilirsiniz size kalmış ben sadece ceviz ekledim . Hepsini karıştırdıktan sonra yağlı kağıda sarıp istediğimiz şekli verip dondurucuda bekletip istediğimiz zaman kesip servis yapıyoruz. Ben her zaman yaptığımda yağlı kağıda sarıyordum bu sefer yarısını netten gördüğüm kavurma şekillendirmede kullanılan pet şişe yöntemini kullandım. Nette 1,5 lt. pet su şişesi kullanılıyordu ben kolay ikram edilmesi için 500 ml'lik pet şişe kullandım şişenin ağız kısmını kesip harcı bastırarark içine koydum donunca çıkartmak içince pet şişeyi kesitim .Servis içinde mozaik pastaları parmak kalınlığında kesip yan taraflarını hindistan cevizine buladım.. Görünüsü çok güzel tadıda nefisti....En yakın zamanda sizde deneyin derim....