Bumerang - Yazarkafe

19 Nisan 2016 Salı

KUTUP AYILI GOFLET PLAKALI DOĞUM GÜNÜ PASTASI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......



Bu sene  Maltepe sahilde ki  ilk doğum günü kutlamasını yaptık.... En büyük torunumuz olan Emre'nin doğum günü,  pastasını da ben yaptım. Neden kutup ayılı oldu  derseniz bizim Emre ayıları çok sever kız kardeşi şevval'de bu resmi beğenmiş bende  goflet plakaya bastırdım. Goflet plakayı  İstanbul Matepe  merkezde bulunan pastdizayn dan alabilir yada inernetten sipariş  edebilirsiniz. İstersenz bizim gibi bir resim beğenip yada orada bulunan bir resmi bastırabilirsiniz.

6 Nisan 2016 Çarşamba

YAĞ MANTISI ( KAYSERİ YÖRESİ )


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


Bismillahirrahmanirrahim......

Çok duymuştum  kızarmış mantıyı ama yapması bir türlü nasip olmamıştı. Biraz İnternette  tarifine bakındım Nursel'in mutfağının yıllar önce Kayseri de yaptığı proğramı izledim   iki çesit kapaması var  ben ikisini de  uyguladım  özellikle yuvarlak olanı  o kadar güzel oldu ki lokma tatlısı gibi kabardı. Oğluşum  yerken ''Anne bunu nereden öğrendin çok güzel olmuş.''diye birkaç kere sordu ve çok yedi Yusuf  çok beğendiğine göre oldukça sık yapacağız bu mantıyı . Siz de yapın derim özellikle çay yanına çocuklarınız için ideal. Arzu ederseniz  sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosla da servis yapabilirsiniz.    Afiyet şifa olsun ....

4 Nisan 2016 Pazartesi

ÇİLEK MARMELATI YAPTIM..


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......


Malum bahar geldi ve arabalarda çilekler satılmaya başladı . Geçen seneden yaptığım çilek reçeli bitince evdekilerin yoğun isteği üzerine çilek reçeli yapmak için çilek aldım ama tezgahlar da yeni çıktığı için hem pahalı hemde oldukça büyük , bu çileklerden reçel yapmak pek istemedim vesile yengemim tarifiyle çilek marmelatını yaptım hem basit hem çok lezzetli oldu hazır glukozlu reçeller yerine kendiniz ve çocuklarınıza doğal reçeller, marmelattlar yedirin. Bir kere yaptıktan sonra inanın tüm reçellerinizi kendiniz yapacaksınız.



MALZEMELER

  • 1 kilo çilek
  • 1 kilo şeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

YAPILIŞI


Çileklerinizi kumu ve toprağı varsa temizlenmesi için bir süre suda bekletip bir kaç kere bol suda yıkayıp saplarını temizledikten sonra blendırdan geçirip tencereye alıyoruz. Üzerine şekeri koyup kaynamaya başlayınca içine bir tatlı kaşığı tereyağı ve beş damla limon ekleyip kısık ateşte kıvamı gelinceye kadar kaynatıyoruz. Marmelatımız hazır eğer uzun süre saklayacaksanı henüz sıcakken kavonoza koyup ağzını kapatıyoruz hemen tüketecekseniz ılıdıktan sonra kavonozlara koyabilirsiniz. Bu marmelatı kek, pasta ve kurabiyelerde de kullanabilirsiniz.



Elif'in notu : Kaynamaya başlayınca İçine bir tatlı kaşığı margarin yada tereyağı koyuyoruz, bu kaynarken üzerine kef çıkmasını önlüyor elinizde kaşık durmadan köpük almaktan kurtuluyorsunuz berrak bir reçeliniz ve marmelatınız oluyor.

1 Nisan 2016 Cuma

MOZAİK PASTA


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......



Mozaik pasta denince küçüklüğüm aklıma gelir tabi o zamanlar bu kadar değişik pasta börek çeşidi yok bildiğimiz nadir çeşitlerden biriydi mozaik pasta bende çok severdim şimdilerde pek yapmıyorum geçenlerde misafirlere ne yapayım derken aklıma geldi ve yapmışken fotoğraflarını çekip tarifini bloğa yazayım dedim.Birsen yengem çok güzel yapar bende şimdi Elif versiyonunu veriyorum.....


MALZEMELER

  • 200 gr. tereyağı
  • 1,5 paket pötibör bisküvi(350  gram)
  • 4 çorba kaşığı toz kakao
  • 5 çorba kaşığı pudra sekeri
  • 2 adet yumurta
  • ceviz
  • Hindistan cevizi (üzeri için)

YAPILIŞI



Bisküvileri bir kapta çok ufak olmayacak şekilde kırıyoruz.Bisküvileri oğluşum kırdı . Tereyağını eritip ocaktan alıp diğer malzemeleri ve bisküviyi ekleyip karıştırıyoruz . Malzeme içine yakıştırdığınız ve damak zevkinize uyan tüm kuru meyve ve yemişi koyabilirsiniz size kalmış ben sadece ceviz ekledim . Hepsini karıştırdıktan sonra yağlı kağıda sarıp istediğimiz şekli verip dondurucuda bekletip istediğimiz zaman kesip servis yapıyoruz. Ben her zaman yaptığımda yağlı kağıda sarıyordum bu sefer yarısını netten gördüğüm kavurma şekillendirmede kullanılan pet şişe yöntemini kullandım. Nette 1,5 lt. pet su şişesi kullanılıyordu ben kolay ikram edilmesi için 500 ml'lik pet şişe kullandım şişenin ağız kısmını kesip harcı bastırarark içine koydum donunca çıkartmak içince pet şişeyi kesitim .Servis içinde mozaik pastaları parmak kalınlığında kesip yan taraflarını hindistan cevizine buladım.. Görünüsü çok güzel tadıda nefisti....En yakın zamanda sizde deneyin derim....

31 Mart 2016 Perşembe

ARABAŞI ÇORBASI ESKİLERDEN KALMA VE ÇOK LEZZETLİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......

Bu çorba Anodolu'da çoğu yerde bilinip yapılır. Aksekide soğuk kış günlerinde dost meclislerinde genelde av hayvanlarıyla kaz, tavşan keklik , hindi , tavuk v.s kullanılarak bu çorbayı yaparlarmış . Hatta tekerlemeler bile söylemişler.


“Arabaşı yapılırsa hindiden Ben gelirim ikindiden.  

Arabaşı yapılırsa tavşandan Ben gelirim akşamdan. . .

Arabaşı yapılırsa kazdan Ben gelirim yazdan. . .

Arabaşı yapılırsa boyundan Ben gelirim oyundan. .

Arabaşı yapılırsa keklikten Ben gelirim eşikten
Arabaşı yapılırsa tavuktan Ben gelemem soğuktan”...

Akşam yemeğinden sonra yapılıp içildiği için Ara-aşı kelimesi zamanla Arabaşı olarak adlandırılmış. Çok leziz bir çorba farklı bir sunumu var. Biz tabi av hayvanı bulamayız bulsak bile kıyamam o yüzden tavuk etini tercih ediyoruz. Şimdi tarife geçelim, tarif bu konuda armızda en çok bilgisi olan Fethiye sultandan......

MALZEMELER

  • 1 Adet Tüm Tavuk ( kaz, ördek, tavşan, hindi eti de olabilir )
  • 2 çorba Kaşığı Un
  • 2 çorba Kaşığı Tereyağı
  • 2 çorba Kaşığı Domates Salçası
  • 1 çorba Kaşığı Biber Salçası
  • Pul Biber
  • yarım limon suyu
  • 2 Litre Su
HAMUR MALZEMELERİ 

  • 5 bardak Su
  • 1 Kase Un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 Tatlı Kaşığı Tuz
YAPILIŞI 

Önce hamuru yapmak la başlıyoruz . 4 bardak suyu ocağa koyup içine tuz ekliyoruz ve kaynatmaya bırakıyoruz öteyandan bir kasenin içine unu koyup bir bardak suyla açıyoruz boza kıvamı gibi olacak ocaktaki suyun içine kasedeki unu yavaş yavaş ince ip gibi akıtarak karıştıtarak koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz . daha sonra ıslattığımız tepsinin içine döküp düzlüyoruz .

Tavuğu haşlarız , eti kemiğinden ayırırız , Erittiğimiz tereyağının içinde unumuzu rengi koyulaşmaya başlayana kadar kavuruyoruz salçaları ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz en son kırmızı biberini ekleyip içine topaklanma dan yavaşça karıştırarak suyunu ekliyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz . Kaynamak ta olan çorbamıza dittiğimiz tavuğumuzu ekleyip bir beş dakika daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz. içine limon suyunu ekliyoruz . Biz çorbayı yaparken tepsiye döktüğümüz hamurumuz soğuyup yeme kıvamına geldi . şimdi sunum geçeceğiz sunum çok önemli. tepsideki hamurları kesip çorba kasesini ortaya koyuyoruz ilk önce kaşığımıza hamurdan bir parçalayıp daha sonra çorbadan alıp çiğnemeden yutuyor usülü bu ama siz benim gibi hamuru çorbanın içine de koyabilirsiniz. Afiyet şifa sağlık olsun....


30 Mart 2016 Çarşamba

PORTAKAL REÇELİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......

Portakal sezonumuzu reçelle kapatıyoruz. Bahçemizdeki portakalları geçen seneler de topladığımız zaman bir kısmını kağıtla sarıp uzun süre saklayabiliyorduk bu sene portakallarımızı toplamadan kar yağdı ve dondu bu şekilde topladığımız için fazla dayanmadı hemen çürüdü zaten toplar toplamaz büyük kısmını dağıttık kalanı da sıktık ve yedik az miktarda kaldı onuda birazını yazın limonata yaparken kullanmak için derin dondurucuya kaldırdım, diğer kısmını da reçel yapayım dedim . Bizim portakallar çekirdekli ve küçük o yüzden reçel yapmakta oldukça zor landım. Rendelediğim portakalların kabuklarınıda kurabiyelerde keklerde kullanmak için şekerle karıştırıp derin dondurucuya koydum portakalları kaynattığım suyu da sirkede kullandım yani anlayacağınız hiç birşeyini ziyan etmedik israf haram ama biz nerdeyse suyunun suyunu kullandık. İki seferde ve iki değişik şekilde yaptım portakal reçelini birincisi internetten bulduğum tarif şerbet yapıp portakalları içine öyle atıyorsunuz diğer tarifte ablamın komşusu nurten teyzenin tarifi buda direk şekeri ve suyu portakalların üzerine koyuyoruz öyle kaynatıyoruz ilk tarif sulu oldu ikinci tarif daha susuz oldu bence ikisininde tadı aynı ...

MALZEMELER

  • 9 adet portakal (benim portakal çok küçük olduğu için)
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limon(Eğer portakal ekşiyse gerek yok)
  • Bir tatlı kaşığı tereyağ yada margarin


YAPILIŞI

Portakaların kabuklarını rendeleyin. Rendelediğiniz kısmı atmadık ,portakal şekerlemesi yaptık . Portaklalları bir tencereye koyup,üzerine çıkacak kadar su koyun. ocağa koyup beş dakika kadar kaynatın Ocaktan alıp suyunu süzün. (suyunuda soğuduktan sonra sirkede kullandım.)Portakalları soğuk suda tutun. Portakalları küçük lokmalar halinde doğrayın (Benim portakallar çok çekirdekli olduğu için oldukça zorlandım.) Diğer tarafta tencereye limon suyu, şeker ve suyu alıp kaynamaya bırakın. Koyu bir şurup olana kadar kaynatın. Portakalları içine atıp hafifçe karıştırın. Yeterince kıvama gelince altını kapatıp henüz sıcakken kavonoza koyup ağzını kapatıyoruz. 


Elif'in notu : Kaynamaya başlayınca İçine bir tatlı kaşığı margarin yada tereyağı koyuyoruz, bu kaynarken üzerine kef çıkmasını önlüyor elinizde kaşık durmadan köpük almaktan kurtuluyorsunuz berrak bir reçeliniz oluyor.

29 Mart 2016 Salı

PORTAKAL KABUĞUNU ŞEKERLE SAKLAYALIM...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......



Portakalın aroması o kadar güzeldir ki keklerde , muhallebiler de hamur işlerin de kullanılır, özellikle yazın pek bulunmuyor portakal , ben de reçel yaptığım portakalların rendelediğim kabuklarını şekerle karıştırıp muhafaza ediyorum gerektiğinde de çıkarıp kullanıyorum. 

MALZEMELER 

  • Portakal 
  • Şeker 



YAPILIŞI 

Portakal kabuğunun rendeleyin, içine şeker ekleyin karıştırın . Bir portakala ortalama iki kaşık şeker katabilirsiniz isteğe bağlı fazlada ekleyebilirsiniz. Benim yaptığım gibi şekerle karıştırdıktan sonra derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz yada bir kavanoza yerleştirip buzdolabının rafında saklayabilirsiniz . Bu şekilde uzun süre dayanıyor.