Bumerang - Yazarkafe

24 Aralık 2015 Perşembe

DEĞİŞİK BİR LAHANA TURŞUSU ....

SALÇALI TURŞU 





Marketten oldukça büyük bir lahana almıştım. Üst dallarından sarmaya uygun yerlerini alıp sardım. Kalan kısımlarını ve orta kısmını kabuska yapacaktım ama iki tencere dolma olunca kalan kısımlarını nette gördüğüm turşuyu yapmaya karar verdim. Yapımı çok kolay tadı güzel alternatif bir tat acı ve turşu sevenlerin beğeneceğini umuyorum. 






MALZEMELER


  • Lahana
  • 1 kaşık domates salçası
  • 2 kaşık biber salçası
  • 1 baş sarımsak
  • 1 su bardağı sirke
  • tuz ve kırmızı biber

YAPILIŞI 


Benim Lahanam ortalama bir tepsiyi dolduracak kadardı sizde lahananız kadar iç harcı çoğaltıp yada azaltabilirsiniz. 







Lahanayı kıyalım ... üzerine sarımsağı ezelim.



 1 kaşık domates salçası 2 kaşık biber salçası, pul kırmızı biber ,tuz ve sirkesini koyup elimizle iyice lahana yumuşayıncaya kadar karıştıralım. 

Lahana iyice ölüp karışınca ağzı kapalı bir kavanoza koyup buzdolabında saklayabiliriz. Bu turşuyu salata gibi hemen yiyebilir yada buzdolabında ağazı kapalı şekilde on gün kadar muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun....

PORTAKALLI KEREVİZ YEMEĞİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......





Ben kereviz,  yerelması, patates, havuç, enginarı zeytinyağlı portakallı   kış  türlüsü gibi çok sık yaparım .  Lezzetli ve mevsiminde yapıldığında çok şifalı bir yemektir. Karaciğer dostu olana kereviz K vitamini de ihtiva ediyormuş  . Kerevizleri alırken fazla büyük olmamalarına ve üzerinde leke olmamasına  özen gösterelim büyük olanlarının içi kof ve lifli oluyor, ayrıca  kerevizleri alırken  maydonoza  benzeyen saplarının taze yeşil olmasına  dikkat edelim bu saplar ne kadar taze ise kerevizler o kadar taze oluyor.  Bu sapları da atmıyoruz bu saplardan çorba, turşu ve et sularının tatlandırılmasın da kullanabilirsiniz. Bu sapları derin dondurucuda  saklayıp istediğimiz zaman kullanabiliriz.  Kerevizi kök kısmı derin dondurucuya koymaya  müsait değil çünkü  çıkarınca sulanma oluyor .   Tarifi yapın derim ... Afiyetle ve şifayla...



MALZEMELER
  • 3 küçük boy kereviz
  • 1 büyük boy patates
  • 2 orta boy havuç
  • 1 büyük boy soğan
  • Tuz, 1 kesme şeker ,
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 portakal
  • 1 limon 
YAPILIŞI 

Kerevizleri soyup istediğiniz şekilde kesip  kararmasını engellemek için limonlu suya koyun.
Havuçları ve patatesleri soyup ve kesiyoruz. Yemeklik doğradığınız soğanı  zeytinyağın da  kavurun.
Patatesi ve havuçları ekleyip biraz daha kavurun ve en sonda kerevizleri ekleyin tuzunu ve bir adet kesme şeker ekliyoruz.  Tencereye Portakal ve limon suyunu ekleyip   kerevizlerin  üzerine aşana kadar su ilave ediyoruz.Yemek kaynadıktan sonra kısık ateşte 20-25 dakika kontrollü olarak pişirin.
Sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.



KEREVİZ SAPI ÇORBASI





Kış mevsimi tariflerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bebekken yusuf'un çorbalarına eklerdim kerevizi ama kendimize hiç denememiştim, ilk kez saplarını kullanarak yaptım ve çok beğendik ekşili bir çorba oldu . Deneyin derim afiyet şifa olsun...





MALZEMELER


  • 1 adet kerevizin sapları ve yaprakları,
  • 1 adet yumurta sarısı,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • Yarım limonun suyu,
  • 1 yemek kaşığı un,
  • 5 bardak su,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ,
  • Tuz



YAPILIŞI




Kereviz saplarını ve yaprakların yıkayıp küçük küçük kıyın. sıvıyağın içinde doğradığımız sapları kavurup saplar pişince içine  ununuda ekleyip  kavuruyoruz  ve suyunu ekliyoruz ve kaynatıyoruz.  Terbiyesi için yumurta sarısı, yoğurt ve limon suyunu birlikte çırpıp kaynayan çorbadan terbiyeye bir kepçe alıp terbiyeyi ılıtıyoruz. Kaynayan çorbaya terbiyeyi ekleyip hızlıca karıştırıyoruz. İsteğe bağlı olarak blenderdan geçirebilirsiniz. İçine tuzunu ekleyip kapatıyoruz. 







23 Aralık 2015 Çarşamba

GEZMELER/GEZMELER, FESHANE MARDİN GÜNLERİ,

 FESHANE MARDİN TANITIM GÜNLERİ





Geçen sene  arkadaşlarımla  Gülay'cığımda  toplanmıştık ne zamandır birbirimizi görmüyorduk hasret giderdik, orda  konuşurken laf lafı açtı ben de Mardin'e çok gitmek istediğimi hatta bir çılgınlık yapıp mardine gidelim diye konuşmuştuk.  Tabi bu  şartlarda imkansız bir şey  bizim Mardin'e gitmemiz kader bu ya o bizim ayağımıza geldi. Televizyonda Feshanede Mardin tanıtım günleri olduğunu  duyunca hemen ilk açıldığı gün oraya gitmeye karar verdim  ve tabi ki de gittim . Çok güzeldi.Yöresel ürünler , yemekler , konser  harikaydı.  Resimlerde çekmiştim  taslağını da yazdım ama resimlerde bir sorun çıktığı için bir türlü yayınlama fırsatım olmamıştı kısmet bir sene sonraymış.



Öncelikle  işe yemekle başladık tabi  ilk  sembusek yedik  bir çeşit mardin gözlemesi  ve tabiki meshur içli köfteleri harikaydı  bunları yerken keşke mardinli olsam diyorsunuz.




















Orda taze taze kadayıf döküyor ustalar bu kadayıflardan alıp eve götürebilir yada orda taze taze közde yapılmış künefe yada burma kadayıf yiyebilirsiniz bizim tercihimiz künefeden yana oldu ...
Yusufun dediği gibi en sevdiğimmmm.





Gözleriniz doyuyor karnınızdan önce  önce o kadar güzel şeylerki mardinli hanımlar çok hamaratlar...





Yemekten sonra eve götürebileceğimiz şeylere bakıyorsunuz. Sabun reyonları çok renkliydi..
Tabi değişik şeyler denedik ve  aldık.
cevizli sucuk 

Cevizli sucuk aldık  klasik cevizli sucuklardan farkı  üzerindeki pekmezli tabakası çok ince ve sanırım içinde tarçın ve değişik baharatlar var çok lezizdi. 


dibek kahvesi ve badem şekeri
Meşhur dibek kahvesini orda ikram ettiler çok beğendik pişince içinde süt varmış gibi çok lezzetli hemen aldık ufak  bir kutuda damla sakızlısını aldık . Birde badem şekeri onuda tadınca beğendik ve aldık. 

Tulum Peyniri 
Birde benim vazgeçilmezim  tulum peynirinden de aldık.






Kuzu çevirmede vardı hatta Yusuf''a çok değişik geldi  uzun süre inceledi ..



Dünyanın  en uzun adamı guinness rekorlar kitabına giren Mardin'li Sultan Kösen'de ordaydı  bütün gün fotoğraf çektirmekten halsiz ve yorgundu bizde rahatsız etmek istemedik uzaktan fotoğrafını çektik. 



Çok güzel bir gün geçirdik gerçekten  Anadolumuz  ve içindeki insanlar çok güzel kıymetini bilmemiz ve ırkı, dini, dili, ne olursa olsun hepimizin vatanımıza sahip çıkmamız lazım. Bu vatan hepimizin  ve mardin bu kardeşliğe en güzel örnek inşallah bu gördüklerimizi yerinde yemek ve görmek te nasip olur...




22 Aralık 2015 Salı

KUŞ YUVASI KURABİYE....




Yusuf'umun anaokuluna paylaşım günü için yaptığım kurabiyeler eve kalmayınca kuzucum  tekrar kurabiye istedi  diye yine kurabiye yaptım , klasik kurabiye yerine ne zamandır her yerde karşıma çıkan kuş yuvası kurabiyeyi denedik  tarifi sizinle paylaşıyorum... Güzel kıyır kıyır bir tarif... Değişik kolay güzel şekil itibariyle göz dolduran bir kurabiye ..



MALZEMELER


  • 1 paket margarin 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Aldığı kadar un 
  • 3 yemek kaşığı Kaao
  • vanilya 1 paket(ben kendi yaptığımdan 1 yemek kaşığı koydum). 
  • Sarımsak ezeceği 


YAPILIŞI






Yağla pudra şekeri karıştırılır içine  sıvı yağda eklenir  bu karışıma un, nişasta ve kakaoyu eliyoruz, ben yaptığım şekerli vanilyadan da biraz koydum,   kulak memesi kıvamında yoğrulur  un aldığı kadar kullanıyoruz ortalama  üç bardak  kadar.  Hamurumuz hazır şimdi  şeklini vermesine geçelim.








Hamurdan bir parça alıp sarımsak ezeceğine koyuyoruz tepsiye yuvarlak bir şekilde sıkıyoruz.
                                                                                                                         

                                         

Tepsideki hamurun en üstüne pet şişe kapağıyla bastırırıp çukurlar oluşturuyoruz burası kuşlarımızın yuvası olacak. 



















 180 derece fırında komtrollü şekilde pişiriyoruz.  










Pişen krabiyelerimizin üzerine  benmari usulü erittiğimiz çikolatayla yada şekerlemeler le süslüyoruz.
                
        











Ben eriyen çikolataların içine leblebi koyarak küçük kuşlar yaptım.  





Afiyet olsun ....
















ÇİKOLATALI KADAYIF ÇITIR ÇITIR .... SADECE İKİ MALZEMEYLE YAPILIYOR....





Bu tarif son zamanlarda çokça karşıma çıkar oldu  buzlukta hazırda kadayıfım vardı bende  denedim güzel iki malzemeyle yapılan kolay bir tarif .  Çaya özellikle kahveye gelen misafirlere yapabileceğiniz  bir lezzet....







MALZEMELER


300 gr. kadayıf
160 gr. 2 paket çikolata ( sütlü çikolata + Bitter )


YAPILIŞI

kavrulmuş kadayıf

Kadayıfları bir süre buzlukta bekletip donunca poşetin içince kırıyoruz kadayıflar donunca daha kolay kırılıyorlar. İsterseniz tavada isterseniz benim yaptığım gibi fırında kavuruyorsunuz.




Çikolatayı benmari usulü eritiyoruz.









Kavurduğunuz kadayıflara  benmari usulü erittiğiniz çikolatayı  karıştırıyoruz.
Kadayıfları  ister  limonluk , dondurma kaşığı, mulfin kalıbın, yada benim   yaptığım gibi fincana sıkıca yerleştirip,ters çevirerek şekil verebilirsiniz. Ben fincan la şekil verim ama çok büyük geldi bize önerim  yeme kolaylığı açısından daha ince ve ufak yapmanız.
Afiyet olsun...