Bumerang - Yazarkafe

29 Eylül 2015 Salı

KIŞ HAZIRLIKLARI



DERİN DONDURUCU  TERCİHİ....

Aylarca araştırmalarım sonucu bir çekmeceli dondurucu alabildim. Bu araştırmalarımda  onlar hakkında öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum çünkü bu süreçte kullanıcı yorumları bana çok yardımcı oldu . İki çeşit dondurucu şekli var birincisi  yatay  üsten kapaklı diğeri bildiğimiz buzdolapları gibi uzun ve içinde  3 çekmece 5 çekmece ve 7 çekmece  modelleri mevcut, Onlarca değişik marka ve  model var. Çekmeceli modeli fazla yer kaplamıyor ve içindekiler  düzenli olduğu için kolay alabiliyorsunuz. Ama üsten kapaklı dondurucuya koyduğunuz yiyecekler üst üste oluyor altta ki bir paketi çıkartırken  üsttekileri çıkarmak lazım ve içinde ne var ne yok görmek zor oluyor, ama onunda avantajları var mesela kocaman bir kemik yada büyük bir parçayı koymanız mümkün anlayacağınız tercih kişiye özel bence köyde yaşayanlar, peynir, et vs için yatay dondurucuyu seçebilir. Ben çekmeceli modeli tercih ettim . Enerji tüketimi de önemli A sınıfı enerji tüketimi  yapanı almanızı öneririm yoksa bir hayli yüksek fatura ödemesi yaparsınız. Ayrıca A sınıfı almakla da kalmayıp  dondurucuyu sıcak olmayan bir ortamda bulundurmanız  lazımmış yoksa A sınıfı olan dolabınız C sınıfı elektrik yakıyormuş. Bunları öğrendikten sonra tam almak üzereyken bir şey daha öğrendim bu dondurucuların bir normal birde no-frost  modelleri varmış normal dondurucuların çekmecelerinin altında ki borularla soğutuluyor ve bu dondurucular karlanma yapıyormuş no-frost dondurucular  da gözle görülen borular yok sadece raflar ve çekmeceler mevcut ve karlanma sorunu yok aralarına büyüklüklerine göre  100-300  tl arası fiyat farkı var bende almışken iyi bir şey alayım dedim tabi no-frost olanı aldım.  Sonuçta seçeneklerimi üç marka ve modele indirdim ve araştırmalarım sonuncu arkadaşım Aslı'nında tavsiyesiyle Electrolux marka   6 çekmeceli no-frost modelini aldım . İnşallah tercihim iyidir, bunu ilerleyen günlerde birlikte göreceğiz.  Tabi ki de bu dolabı  doldurmak gerek içine koyduğum yiyecekleri  ne şekilde koyduğum tavsiyelerim yanılgılarımı ilerleyen günlerde sizle paylaşacağım....

MELEMEN 


Melemeni kim sevmez   özellikle biz  kahvaltıda  yazları yemeyi çok severiz. Ama kışın aynı lezzeti bulamıyoruz domatesler saman gibi domatesten başka her şeye benziyor biberler de ona keza. Komşannemin bir lafı vardır yazın artığı kışın katığı diye  bizde yazdan kışın hazırlığına başladık inşallah ....  ilk olarak kış için bol miktarda  melemen yaptım.  Hepsini teksefer de yapmadım markete pazara gittikçe üç kilo beş kilo domates alıp azar azar bir hayli  melemenlik yaptım....
  • Yeşil biber
  • Domates 
  • Tuz, yağ
Normalde melemen   yapar gibi yagı koyuyoruz tenceremize içine  biberlerimizi  ekleyip kavuruyoruz içine soyup küçük küçük doğradığımız  domatesleri ve tuz ekleyip domateslerin diriliği geçene kadar ocakta tutuyoruz altını kapatıp soğuyan melemenleri ben tupperwarenin buzluğa giren antartikalarına eşit birşekilde boşaltıp dondurdum, donan melemenleri kaplardan çıkarıp poşetlere koyup dolapta öyle muhafaza ediyorum... Dikdötrgen olarak şekillendiği için dolapta fazla yerde kaplamıyor...


Antartika 400 ml.

FASULYE 


  • Yeşil fasulye 
  • Domates

Fasulyelerinizi  ayıklayıp yıkayıp suyunu süzüp  tenceremize alıyoruz.Fasulye ye domatesi ekliyoruz. Ben  bir kilo fasulyeye iki orta boy domates rendeliyorum siz de  fasulye miktarınıza göre domatesi ayarlayabilirsiniz. Fasulyelerin rengi dönene kadar kısık ateşte 5-10 dakika kavuruyoruz. Altını kapattıp soğuttugumuz fasulyeleri istediğimiz miktarda buzdolabı poşetlerine koyup  kışın yemek için dolabımıza yerleştiriyoruz.......

BARBUNYA


  • Barbunya 

Ayıkladığımız barbunyaları yıkamadan  ivedi bir şekilde poşetleyip dolaba kaldırıyoruz. Yıkamamamız ve acele etmemizin sebebi barbunyaların kararmasını önlemek . 




BALLI SUSAM



Size kolay bir kahvaltılık tarifi vermek istiyorum. Susam, bal ve ceviz üçlüsü :)

MALZEMELER


  • 1 kase  bal
  • Yarım çay bardağı susam
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz

YAPILIŞI

 Susamlar rengi dönene kadar  kavuruyoruz.  Balın içine kavurduğunuz susamı  ve cevizi ekleyip 
 balla servis yapıyoruz afiyet olsun. 

28 Mayıs 2015 Perşembe

ÇİLEK JÖLELİ PRENSES TATLI



Hafta sonu Ahretliğim Ayşe'ye gidecekdik  vaktim olmadığı için hemen yapılabilen bir tatlı yapmayı düşümdüm. Uzun zamandır değişik bir şey denemesi yapmamıştım, malum çilek zamanı  çilekli  hafif birşey yapmak istedim. Ne zamandır aklımda tasarladığım tam yaz günleri için serin ve hafif bir tatlıyı yaptım . Elimde de TUPPERWARE'nin mucizevi kalıbı PRENSES TACI olunca ortaya  çıkan görsellik harika oldu. Genelde salatalarda kullandığım kalıbı daha çok tatlılarda kullanmaya karar verdim.  Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.  


MALZEMELER 

- Jöle
- Çilek
- Kedi dili bisküvi 
- 1 çay bardağı şekerli süt

MUHALLEBİ MALZEMELERİ 

- 3,5 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti 

YAPILIŞI

İlk önce  jöleyi yapmakla başlayalım. Ben helal sertifikalı kentonun bitkisel jölesini kullandım çünkü jelatin çok şüpheli birşey hayvansal jel kullanıldımı hangi hayvanın jelatini kullanıldı diye şüpheye düşmektensen garantili tamamen bitkisel bide helal sertifikalı kullanmanızı tavsiye ederim. 


jöleyi kutunun üzerindeki tarife göre yapıyorsunuz . Kalıbınızı suyla ıslatıp içindeki fazla suyu döküp hazırladığınız jöleyi kalıba boşaltıyorsunuz. Kalıba döktüğünüzde su gibi olan jölenın biraz katılaşmasını bekliyorsunuz isterseniz bu sürenin kısalması için buzdolabında bekletebiliriz. Katlaşan jölenin üzerine yıkayıp suyunu süzdüğümüz çilekleri  keserek istediğiniz şekilde ve miktarda jölenin üzerine  döşüyoruz. Bu esnada dikkat etmemiz gereken jölenin sıvı olmaması çünkü sıvı olursa çilekler dibine iner istediğiniz şekilde jölenin içinde durmaz.  Muhallebi malzemelerini krem şanti hariç koyu bir kıvamda bişiriyoruz . Muhallebi ılıyınca içine toz kremşantiyi ekleyip soğutuyoruz. Soğuyan muhallebiyi jölenin üzerine döküyoruz. En üstünede kedi dili bisküviyi şekerli süte batrıp diziyoruz.  İsterseniz muhallebi hazırlama vaktiniz yoksa, vanilyalı pudingi  üzerinde yazan süt miltarından 1 bardak eksik olarak  pişirip ılıyınca içine 1 tatlı kaşığı tereyağ ekleyip çırpıp bunu kullanabilirsiniz. Şimdiden yapanlara afiyet olsun  ...........

19 Mart 2015 Perşembe

ELMALI KURABİYELER






Beyza' nın tariflerini yayınlamıştım daha önce, aslında kara kuzum şevval'inde bir sürü tarifleri var hep yapıyor resmini çekmeden tüketiyorduk artık yeter dedik  ve şevval'li tariflerimizin ilkini yayınlıyorum. Hep yaptığımız  bir tarif  ama denerseniz göreceksiniz minik olması  sebebiyle yemesi de çok zevkli . Şevval eline sağlık  yapanlara afiyet olsun.....



MİNİ ELMALI KURABİYELER 

Hamur Malzemeleri 

* 3 Su bardağı un
* 250 gr oda ısısında tereyağı veya margarin
* 1 yemek kaşığı yoğurt
* 1 şeker kaşığı kabartma tozu
* 1 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
* 1 kahve fincanı pudra şekeri 

İç Malzemeleri 

*  3 Orta boy elma rendesi 
*  1 tatlı kaşığı tarçın 
*  1 küçük boy çay bardağı şeker
*  1 avuç dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)


Yapılışı   





Rendelenen elmalar tarçın ve şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişirip soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca isterseniz ceviz ekleyebilirsiniz. Hamur malzemelerinin hepsini karıştırıp azar azar un ilave edip ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz.




Hamuru parçalara bölüyoruz ve bir merdane yardımıyla açıyoruz .



 Açtığımız hamuru , yuvarlak bir şekilde kesiyoruz, ben tencere kapağı kullanıyorum . Elde ettiğimiz yuvarlak parçayı altı borçaya bölüp iç harcı koyup sarıyoruz.




170 derece fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Henüz soğumadan üzerine pudra şekerine buluyoruz .  Afiyet olsun....






















17 Şubat 2015 Salı

HAŞHAŞLI KREM ŞANTİLİ PAMUK KEK




Geçen hafta sonu  bir sürpriz yapıp eski iş yerimden dostum, kardeşim Şeyda' yı ziyaret ettik. Hem doğum günü çok yaklaşmıştı hem de Yusuf abilerini çok görmek istedi.   şeyda'cım  gitmeden hemen önce haber vermeme  rağmen ben gidene kadar bir sürü şey hazırlamış. Pamuk kek te yapmış  yumuşacık adı gibi pamuk  hemen tarifini aldım ve  denedim benim kek te  şeyda da yediğim gibi çok harika oldu.  Denenmiş ve beğenilmiş  bir tarif  daha yapın derim......


MALZEMELER
- 3 Yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
- Vanilya
- Kabartma tozu
- 1 çay kaşığı silme karbonat
- 1 paket kremşanti
- 2 su bardağı un
- limon ve portakal rendesi
- 1 fincan haşhaş


YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri çırp süt, yağ, kremşanti, limon portakal rendesi, haşhaşı (haşhaşı ben bir fincandan az koydum ) ekle karıştır  elenmiş un, kabartma tozu, vanilya, karbonatı  kuru malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıp hepsini birleştir.  Kalıbı yağlayıp kek karışımını döküyoruz. önce 200 derecede 20 dakika sonra 180 derecede pişiriyoruz.  Klasik kürdan testi yapıp pişip pişmediğine bakıp alıyoruz.






Tarif için teşekkürler.....

28 Ocak 2015 Çarşamba

SUSAMLI CEVİZLİ KROKAN (KÜNCÜLÜ AKİT)








Çocuğu olanlar bilirler bunu yapsam yermi, bunu severmi diye hep bir arayış içindedirler. Bende Yusuf 'un sevebileceği içindeki malzemelerden dolayı da  çok besleyici olduğunu düşündüğüm  Urfa'nın yöresel bir tatlısı olan  Küncülü akiti denedim. Yapımı oldukça basit içine ceviz dışında istediğiniz diğer kuruyemişleri ve kuru üzümde ekliyebileceğiniz bir tatlı. Ben ilk defa yaptığım için sadece ceviz koydum.  Evdekiler yediler ve begendiler annemim yorumu bunu biz köyde çok yapardık oldu anlıyacağınız tek Urfa'nın değil  bizimde yöresel tatlımızmış.:)) Afiyet olsun ....


MALZEMELER

- 1  su bardağı susam
- 1su bardağı ceviz
- Yarım çay bardağı pekmez
- Yarım çay bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı bal


YAPILIŞI 

Susamı bir miktar kavurduktan sonra içine küçük parçalara ayırdığınız  kuruyemişleri, bu aşamada eğer isterseniz fındık, badem, üzüm gibi istediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz ben sadece ceviz koydum  cevizleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Susamlar altın sarısı renk aldığında içine pekmez ve balı ekleyip bir süre sonra şekeri de ekliyoruz ,karışım sertleştimi ocağın altını kapatıyoruz. Karışım  henüz sıcakken yağlı kağıda döküp üzerinede ikinci yağlı kağıdı serip merdaneyle açıyoruz .  Dümdüz tabaka olan krokanları  biraz soğuduktan sonra istediğiniz gibi parçalara ayırıyoruz.   




26 Ocak 2015 Pazartesi

TESBİHLERİM


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim...... 




Yine kendime güzel bir uğraş buldum. Tesbihleri  gördügümde çok beğendim bunu mutlaka yapmalıyım dedim. Becere bilirmiyim derken bir bakmışım boncukları alıp yapıvermişim. Maliyeti biraz fazla ama çok güzeller.  :)      

Malzemeler

-99 adet Kristal cam boncuk
-1 adet Tesbih ipi
-1 adet İmame 
-2 adet Durak  (taşlı pul)
-1 adet püskül