Bumerang - Yazarkafe

11 Şubat 2018 Pazar

KABUKLU MANDALİNA REÇELİ / TATLISI, HOME MADE MANDARIN JAM RECIPE ,

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......


Mandalina reçelini İnstagram da takip ettiğim yöresel ürünler satan bir sitede gördüm o kadar ballandıra ballandıra anlatı ki ona keza kazanlarda kaynama görüntüsü beni çok heveslendirdi ilk bulduğum fırsatta mandalina alıp yaptım ve sizlerle paylaşıyorum. Aman Allahım o ne lezzet mis gibi koku daha pişmeden yemeye başladım. Biraz uğraştırıcı o da bekleme yaptığımız için elinizi oyalıyor. Zahmetsiz rahmet olmaz bu lezzet için uğraşmaya değer...


Yöresel ürünler satan kişi haliyle tarif vermiyor tarif biraz çevreden biraz da benden .  




Reçel yaptığım mandalinalar oldukça küçüktü özellik le seçtim  o yüzden lokmalık reçelimiz oldu . Birde şurubunu mandalina ve portakal suyuyla yaptım bu da lezzetine lezzet kattı. 





Sunumu yaptığım kahve tepsisi Sevgi Ablanın hediyesi Urfa'dan..

İstediğimizde Kahvelerinizin , kahvaltı sofralarında kaymağın, yazın da dondurmaların yanın da servis yapabilirsiniz.  

Afiyetle .... Şifa olsun....


MALZEMELER
  • 1 kg olukça küçük mandalina
  • 5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı mandalina + portakal suyu
  • Bir limon suyu
  • 1 çay kaşığı tereyağı 
YAPILIŞI 







Mandalinaları yıkayıp, rendenin küçük tarafıyla kabuğunun en üst kısmını zedelemeden rendeliyoruz. 






Rendelediğimiz mandalinaları üç gün boyunca suyunu arada değiştirmek suretiyle suda bekletiyoruz. Üçüncü gün sonunda mandalinaları bütün olarak haşlayıp soğuk suda alıyoruz.


Haşlanan ve soğuyan mandalinaları kesme tahtasında iki parçaya ayırıp varsa çekirdeklerini çıkartıyoruz daha fazla parçaya bölmüyoruz çünkü dağılır ve görünümü çok bozuk olur. 

Diğer tarafta şekeri, suyu ve mandalina+portakal suyunu kaynatıyoruz.5-6 adet çekirdeği kıvam vermesi için reçel şurubuna ekliyoruz..


Biraz kıvamına gelen şuruba, mandalinaları, birkaç tane kıvam vermesi için çıkardığımız çekirdekleri tereyağını ve limon suyunu ilave ediyoruz ve altı kısık şekilde bir yarım saat kaynatıp altını kapatıyoruz. 

Mandalinalara şurubun iyice işlemesi için bekletip soğutuyoruz. 

Soğuyan reçelimiz tekrar ocağa alıp bir yarım saat daha kaynatıp tekrar ocaktan alıp soğumasını bekliyoruz ve tekrar ocağa alıp kaynatıyoruz bu şekilde üç kez tekrarlanan işlem sonuncu maldalinamızın içine şurup işliyor ve saydamlaşıyor .

Reçeli ocaktan alıp mandalina tanelerini sıcakken kavanoza yerleştirin üzerine şurup ekleyip sıkıca kapatıp ters şekilde tutup vakumluyoruz. İstediğinizde sofralarda yerini almak için hazır. 

Afiyetle....