Bumerang - Yazarkafe

15 Ocak 2018 Pazartesi

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ, BAHÇEMİZDEKİ ORGANİK PORTAKALLARDAN, HOME MADE ORANGE PEEL JAM,

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......
Bu sene bahçemizdeki portakallar her senekilerden büyük ama az oldu. Mandalina reçeli ve portakal reçeli için sularını kullandım kalan kabuklarını da reçel ve sirke yapımında değerlendirdim, hiç bir şeyi ziyan etmiyoruz. 


Soyacak kullandığım için  ince ve düzgün portakal kabuklarını çıkardım. 





Portakal kabuğu reçeli yapmak oldukça eğlenceli ama biraz el oyalıyor. Sizde güzel aromalı bu reçelleri deneyin sofralarınızı şenlendirin derim. Afiyetle....   
  



MALZEMELER

  • 3 adet portakal (benim portakallar normalden küçük olduğu için 5 adet)
  • şeker
  • su
  • yarım limonun suyu ya da limon tuzu
  • pamuklu ip ve kalın bir iğne
YAPILIŞI 
Portakalların kabuklarını soyuyoruz kabukları soyucakla soyduğumuz için  içindeki beyaz kısmı yok eğer  sizin kabuklarınız da beyaz kısım çok olursa  bıçakla temizleyip  bıçakla veya rendeleyerek temizliyoruz. 





İncelttiğimiz kabukları  şeritleri  içe doğru rulo biçiminde sarıp iğneyle delerek ipliğe diziyoruz. 



Bütün kabukları bu şekilde dizdikten sonra portakallarımızı  suya bastırıyoruz bu suyu arada değiştirerek bir gün suda bekletiyoruz.



Acı tadının gitmesi için portakalları tencereye alıp üzeri aşan bir suyla haşlıyor ve süzüyoruz. Bu haşlama işini ortalama üç, dört   kez tekrarlayıp yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzüyoruz.
Diğer bir tencerede şekeri su ile kaynatarak  şurup hazırlıyoruz. Şurup kaynayınca ipe dizili  haşladığımız portakal kabuklarını içine atıyoruz. içine bir çay kaşığı tereyağ da atıp, kısık ateşte reçel kıvamını gelinceye kadar kaynatmayı sürdürüyoruz. Limon suyunu ya da limon tuzunu katıp bir taşım daha kaynatarak ateşten alıyoruz. Kabukları bir çatalla sıyırarak iplikten çıkarıyoruz.  
Reçeli uzun süre muhafaza etmek isterseniz ocaktan alır almaz kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatıp bir gün boyunca ters çevrili tutuyoruz böylece ağzı vakumlanıyoe hava almadığı için uzun süre saklayabilirsiniz.