Bumerang - Yazarkafe

20 Aralık 2017 Çarşamba

YERLİ MALI HAFTASI ... YUSUF MERT'E ÜZÜMLÜ İNCİRLİ ŞAPKA YAPTIM

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...... 



''Yerli Malı Türkün Malı Her Türk Onu Kullanmalı.'' diyelim ve bu haftayla ilgili bilgi vererek başlayalım söze.. 




Resmiyette Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası olarak, 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik sıkıntılar sonuncu yabancı ülkelerle para vermeden kendi öz kaynaklarımız ve kendi ülkemiz de yetişen ürünleri tüketerek dış ülkelere bağımlı olmadan kurtulmak için 1946 dan itibaren kutlanmaya başlamıştır. 




Ülkemizde büyük bir çoğunlukla okullarımızda gerçekten büyük bir neşeyle 12- 18 Aralıkta çeşitli etkinliklerle kutlarız bu haftayı. 
Öğretmenlerimiz yerli malı kullanmanın önemini anlatır kuzularımıza Türk mallarının kullanımı hakkında çeşitli bilgiler verir öğrencilerde şiirler okur ve getirdikleri ülkemizde yetişen çeşitli meyve ve yiyeceği birlikte zevkle tüketirler.

Benim Yusuf Mert'im  de böyle etkinlikleri pek sever bir de  anne oğul birşey yapacaksak deymeyin keyfine. 
İlk olarak arkadaşları arasında şiir seçerek başladık Yusuf  Mert üzüm- İncir  şiirini okuyacaktı sınıf annemizin önerisiyle okuyacakları şiirele  uygun şapka yapacaktık. 


Üzüm-İncir


Üzümle incir ikiz,
Onlardan vazgeçemeyiz,
Yaz güneşinde olmuş,
İçine şeker dolmuş.



Şiir tamam bir çırpıda ezberliyiverdi Yusuf'cuk ama şapka ne yapacağız ona karar vermekte biraz zorlandık. Tabiki kurtarıcımız google oldu yazdığınız da her türden öneriye ulaşabiliyorsunuz biz de öyle yaptık yerli malı haftası yazınca şapkalar döküldü önümüze..


Bizim şiirimiz de üzüm ve incir olduğundan bu iki meyveli figürleri araştırdım. Üzümle ilgili çok seçenek vardı ilk önce bir üzüm şablonu buldum ve nasıl bir şekilde yapacağımı kafam da tasarladım daha sonra incirli bir şapka gördüm incirim de tamam dı akşama değişik renkte kartonlar alıp şapkamı yapmaya başladım.

Bir taraftan Yusuf kalemler malzemeler taşıyordu bir taraftan da çaya gelen Elif'in önerileriyle bize göre çok güzel bir şapka yapmayı başardım. 

Belki size de bir fikir olur diye kısaca anlatmaya çalışacağım. 

Üzümleri sarı renkte yaptık kartonun üzerine madeni 10 kuruşla 13 adet yuvarlak çizdim, ispirtolu siyah kalemle çizdim ki kenarları belirgin olsun ve bunları kestim. Daha sonra bu yuvarlakları önce bulduğum üzüm şablanundaki gibi üst üste yapıştırdım yeşil kartondan yaprak ve dal da aynı şekilde çizip üzüm tanelerinin üzerine onu da yapıştırdım, son olarak küçük oynar gözleri de ekleyince çok şirin bir üzüm salkımımız oldu.
İnciri de internetten bir şapkanın üzerinde gördüğüm gibi yapmaya çalıştım iki inciri bütün birini de içi görünür vaziyette yaptım. İlk önce üç inciri yeşil kartona çizdim ve kestim ikisi bütün olacakları için siyah kalemle incirlerin üzerine çizgiler attım bütün incirler tamam içi görünen inciri de ilk önce sarı renkten daha sonra kırmızı renkteki kartonlardan parçalar kesip yapıştırdım ve en üstüne kalemle incirin çekirdeklerini çizdim. 





Şapkamızın ana gövdesi için kartonu ince uzun bir vaziyette kesiyoruz bu aşamada kalınlığı size bağlı Yusufun kafasına yetişmediği için arkaya küçük bir parça ekledim ve bu parçayı zımbayla birleştirdim. 



Üzüm ve incirlerimiz ve ana gövdemiz hazır sıra geldi hepsini birleştirmeye. 


Ana gövdemizin üzerine ortalayarak ilk önce üzüm salkımını yapıştırdım daha sonra incirleri yapıştırdım yukarıdan çıkıntılı bir şekilde yerleştirdim görüntüsü çok hoş oldu.
Umarım bir fikir vermiştir sizlere.

Yerli malı haftası sebebiyle bilinçli bir toplum olma yolunda böyle faliyetlerin yararı çok büyük çocuklarımız için.
Bizim kuzular çok eğlendiler ve bilgilendiler bu gün.
Böyle etkinlikleri düzenleyip çocuklarımıza farkındalık yaratan öğretmenlerimize ve bizim meleğimiz Hülya Hanıma, bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız. 

UN TERCİHİM YILLARDIR SİNANGİL UNLARI....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...... 

Çevremden yaptığım bir şeyi beğenenler, '' Ne marka un kullanıyorsun Elif . '' diye souyorlar.




Tabi el lezzeti de önemli ama kullandığın malzemenin kalitesi pişirdiklerimizin tadında farklılık yaratıyor.
Yıllar önce bende böyle bir soru üzerine sinangil unlarıyla tanışmıştım, Kayseri Yağlaması yapmak için sinangil unu kullandığı için çok lezzetli olduğunu söylemişti bir yakınımız daha çocuktum o zamanlar ama aklımın bir yerine yer etmiş herhalde bende mutfağa girip un kullanmaya başladığımdan beri sinangil unu kullanıyorum. 
O zaman bu kadar çeşit yok tabi sinangilde sadece un ama şimdi öylemi baklava için özel un, börek için özel un , mantılar için özel un, hastalar için gulutensiz unlar ve hazır kek karışımları bile mevcut.





Ben çok miktarda un kullanmıyacaksam erişte yada tarhana gibi hep iki kilo un alırım, bir unu açtığımda hazırım da her zaman kapalı bir paket unum bulunur. 








Aldığım unun taze olması için çok silkülasyon olan marketlerden almayı tercih ediyorum.