15 Kasım 2017 Çarşamba

EVDE ÇİZİK ZEYTİN YAPIMI



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Kırma zeytini yaptıktan sonra ertesi gün tekrar yeşil zeytin aldım bu seferde çizik zeytin yapmak istedim. Hemen hemen aynı işlemleri uyguladım sadece kırmadım çizdim.                     


Yeşil zeytinim 2 kiloydu ve üç kiloluk şişde yaptım.






Zeytinler kararmasın diye şişenin içine bir miktar su koyup öyle attım suyunuz yeterli gelmezseçizdikçe ekleyebilirsiniz.







Zeytinlerim bitene kadar üç tarafını çizdim şişeye attım eksik kalan yeri suyla doldurdum. 


Bu şekilde her gün şişenin içindeki acı suyu boşaltıp yerine yeni su dolduruyoruz, kırma zeytinde tüm zeytinleri kırana kadar zeytin yeşil rengini suya vermişti çizik zeytinde öyle olmadı acı suyu anca ikinci gün geçti suya o yüzden kaç günde tatlanacak bilemiyorum ama kırma zeytine oranla daha geç tatlanacağa benziyor. Arada zeytinin tadına bakıp eğer acısı gittiyse salamura suyu hazırlayıp bu şekilde bir hafta daha bekleyip iyice tatlanmasını ve lezzetlenip yemeğe hazır hale gelmesini bekliyoruz. Salamura ve tatlanmasını ilerleyen günlerde paylaşacağım sizlerle...

BANYOLU PATATESLİ ÇITIR BÖREK.... HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Şu baklava yufkası çıktı hayatımızı kolaylaştırdı iç malzemesini hazırladıktan sonra hemencecik çıtır çıtır lezzetli börekleri yapıveriyoruz . Bu böreği patatesle yaptım kıymaylada çok lezzetli oluyor.


MALZEMELER


  • 1 paket baklavalık yufka
  • 100 gram tereyağ + sıvı yağ




İÇ HARCI 

  • 5 adet orta boy patates 
  • 2-3 tane kuru soğan 
  • Pulbiber,karabiber,tuz 
  • Tereyağ+sıvıyağ kullanın
HAZIRLANIŞI
Patatesleri haşlayıp çatalla eziyoruz, tavada doğradığımız soğanlar yağda pembeleşince patatesleri ekleyip bir iki çevirip içine baharatlarla tatlandırdıktan sonra altını kapatıp soğuması için bir kenarda bekletebiliyoruz.


Baklavalık yufkanın 3 katın arasına teker teker tereyağını sürüyoruz. 


Üçüncü yufkanın üzerine son ucunda biraz boşluk kalana kadar patatesli harçtan koyuyoruz. Patatesli harcı çok olursa çıtır olmuyor . Bu yüzden aralıklı ve çok olmayacak şekilde iç harcını yayıyoruz.

Sıkı olmayacak şekilde rulo şeklinde sarıyoruz ve istediğiniz genişlikte dilimliyoryuz. 
Yufkalar bitene kadar bu şekilde sarıp kesiyoruz. 
Dilimlediğiniz her bir böreğe birer çorba kaşığı soğuk su gezdirin.
Buzdolabında en az yarım saat kadar bekletiyoruz.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine börekleri dizip üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpip fırınlıyoruz. 


Kontrollü şekilde 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. 

Bir paket yufkadan hemen hemen iki tepsi börek çıkıyor. Bu bana fazla derseniz, rulo halinde poşetleyip derindondurucuda saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman çıkartıp, kesip erimeden tepsilere dizip pişirebilirsiniz.