Bumerang - Yazarkafe

14 Kasım 2017 Salı

EVDE KIRMA YEŞİL ZEYTİN YAPIMI



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Zeytin yeşiliyle, siyahıyla  sofralarımızdan  eksik olmayan  yağıyla yemeklerimize katık olan, Kuran-ı Kerimde altı ayet içinde geçen, Doktor Canan Karatay'ın her türlüsünü, hatta çekirdeğini bile  tüketmemiz gerektiğini söylediği mucizevi bitki...
Bu kadar hayatımızda  olan şifa kaynağı  zeytinin  içine çeşitli  kimyasallar, boyalar  ekleyip zehir haline getiriyorlar. Raf ömrünün uzaması için antibiyotik ekliniyormuş,  normal zeytin dört beş ayda olurken kostik ekleyerek  yirmi dört  saatte yenecek kıvama getiriyorlarmış , albenisi olsun diye siyah tekstil boyası bile ekleyenler varmış bu boya çekirdeğine kadar işliyor zararını siz düşünün .

Bunları duyunca insanın zeytin yiyesi gelmiyor  demi,  pazarlarda da kasa kasa zeytinleri görünce neden kendim yapmıyorum  diye düşündüm ve denemek için ilk posta zeytinimi aldım. Zeytini alırken  diğer alıcı kadınlardan kısa bir tarif,  birazda internetten araştırınca ilk olarak kırma yeşil zeytin yapmak için kolları sıvadım.



Aldığım yeşil zeytin 1,5 kilo kadardı bu zeyini üç kiloluk şişe de yaptım.



Zeytinleri bir tahtanın üzerinde küçük bir taşla kırdım.






Zeytinler kararmasın diye şişenin içine bir miktar su koyup öyle attım suyunuz yeterli gelmezse kırdıkça ekleyebilirsiniz.










Zeytinlerim bitene kadar kırdım eksik kalan yeri suyla doldurdum. 

Ben tüm zeytinleri kırana kadar zeytin yeşil rengini suya verdi ben bu ilk suyu hemen döktüm ve tekrar içine su doldurdum. 

Bu şekilde her gün şişenin içindeki acı suyu boşaltıp yerine yeni su dolduruyoruz, ortalama on gün de tatlanması gerekiyormuş . On gün sonun da zeytinin tadına bakıp eğer acısı gittiyse salamura suyu hazırlayıp bu şekilde bir hafta daha bekleyip iyice tatlanmasını ve lezzetlenip yemeğe hazır hale gelmesini bekliyoruz. Salamura ve tatlanmasını ilerleyen günlerde paylaşacağım sizlerle...



Sizde en yakın zamanda deneyin kendi elinizin lezzetine ve sağlıklı zeytinin tadına varın derim.. Afiyetle şifayla.