Bumerang - Yazarkafe

13 Eylül 2017 Çarşamba

PİNE CONES JAM RECİPE, ÇAM KOZALAĞI REÇELİ YAPILIŞI .... MUCİZEVİ İKSİR ....ŞİFA DEPOSU... ( ÇAM PEKMEZİ, ÇAM BALI)

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Tatildi bayramdı derken bir koşturmaca yirmi dört saat yetmiyor artık bana günlerimi uzatsak acaba ?


Bu arada son bahar geldi okulların açılmasıyla birlikte gelsin hastalıklar  ateşler, hapşırmalar, pıksırmalara bir nebze derman olacak şifa deposu olan kozalak reçelinin tarifini paylaşacağım sizlerle. İlk olarak televizyonda duyduğum kozalak reçelini aslında mayıs ayı sonunda henüz kozalaklar oluşmadan yapmak gerekirmiş ama internette yaptığım taramalarda Anadolu genelinde yapılan tariflerde ya yeşil kozalaklardan yada daha yaşlı kozalaklardan yapıldığını gördüm bende topladığım bu iki çeşitten yaptım seneye mayıs ayında da nasipse körpe olmamış kozalaklardan yaparız inşallah.

Reçel yapımına kozalak toplamakla başladım ama ağaçlar çok yüksek ve yeşil kozalaklara da ulaşmak çok zor uzun uğraşlardan  sonra düşe kalka bir körpe ağaç buldum yirmi kadar çok yeşil yirmi kadar da yeni olmuş kozalak topladım. 


Yapımı oldukça zahmetli ortalama pişirme aşamasından şişelere koyana kadar bir dört saatimi aldı ve elde ettiğim reçel oldukça azdı bende küçük şişelere koyup tadımlık şifa niyetine yaptığım bu ilk postayı dağıttım ve ikinci reçeller için kozalak arayışlarına başladım. 


Reçeli tadanlardan çok olumlu dönüşler oldu, reçelin tadını çok sevdiler hatta aynı çam balı diyenler oldu sahte bal yapanlar duymasın bu reçeli yapıp çam balı diye satabilirler. 










Kozalak reçeli, kozalak balı, kozalak pekmezi artık siz hangi adı derseniz biraz ondan bahsedeyim sizlere. 2000 yıllık bir geçmişi olan bu reçel Rusya'da ve uzak doğu tıppında yüzyıllardır sağlık ve güzellik için kullanılıyormuş bizde de çam ağaçlarıyla bezenmiş Bolu ilimizde yapımı oldukça yaygınmış.Solunum yolları hastalıklarına öksürük, astım, koah, bronşit tedavisinde kullanıldığı gibi balgam sökücü olarak nezle, grip ve diğer bulaşıcı hastalıklar da, depresyon tedavisinde ve vücudumuzu gençleştirmek gibi birçok faydası varmış. Ayrıca çağımızın zehri sigara kullananlar içinde bu zehrin zararlarını azaltıcı etkisi bulunuyormuş. 

Kozalak reçelini kullanmak için hasta olmanıza da gerek yok kullanıldığınız da cildinizi gençleştiriyor, vücudunuzun direncini arttırıp nezle, grip ve diğer bulaşıcı hastalıklara yakalanmadan koca bir kışı hastalıksız geçirmenizi sağlıyor.

Kozalak reçelinin kullanımı çok kolay ve lezzetli öğle tadı kötü ilaçlar gibi de değil isterseniz sabah aç karna bir yemek kaşığı yiyebilirsiniz, kahvaltılarda ailecek tüketebilir yada bir fincan çayınıza ekleyip afiyetle içebilirsiniz. 









KOZALAK REÇELİNİN YAPIMI 


MALZEMELER 
  • 20 adet kozalak 
  • limon tuzu
  • su
  • 5 bardak şeker
YAPILIŞI 






Kozalakları çok güzel ilk önce soğuk suyla daha sonra kaynar suyla yıkıyorsunuz.



















Yıkadığınız kozalakları tencerenize alıyorsunuz.(Sıcak suyla yıkanan kozalaklar reçineleri sayesinde yapış yapış oldu bir maşa yardımıyla tencereye alabilirsiniz.)

Üzerinin aşana kadar su ekliyorsunuz. Ben kozalakların üzeri kapandıktan sonra bir o kadar daha su ekledim.

Bir saat kadar kaynattım ve bu suyu beyaz bir tülbent yardımıyla süzdüm.

Süzdüğüm suyu bardakla ölçerek tencereye tekrar aldım. Beş bardak su oldu beş bardak şeker ekledim yani bire bir ölçü yaptım.






Kozalakları tekrar içine ekleyerek şurubu kaynatmaya başladım. Kıvam alan reçelin içine bir çay kaşığı limon tuzu ekleyerek bir on dakika daha kaynattım.(Bu aşamada limon tuzu yerine yarım limon da ekleyebilirsiniz ama reçelde kristalleşme yaptığı için limon tuzunu tavsiye etmiyorum.)



Kıvam biraz daha cıvık olabilirdi aslında ben kapatırken normal reçel kıvamındaydı içindeki reçineden olsa gerek soğuyunca bal kıvamını aldı. 
Henüz reçel sıcakken bir kozalağı kavanozun içine koyup üzerine reçel ekleyip sıkıca kapatıyoruz. (Kavanozun içine koyduğumuz kozalak reçele durdukça özünü bıraksın diye istemezseniz koymayabilirsiniz.)

Afiyet şifa olsun....