Bumerang - Yazarkafe

12 Eylül 2017 Salı

ÇAM KOZALAĞINDAN YOĞURT MAYALAYALIM


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 



                      Bismillahirrahmanirrahim...... 
Eliflivakitlerde yeni bir yoğurt tarifi daha paylaşacağım sizlerle. Bu mayalama Anadoluda yüzyıllardır uygulanan bir yöntem özellikle Eskişehir ilimizin bazı köylerinde çok meşhurmuş çam kozalağını tercih etmelerinin nedenlerinden biri öncelikle yoğurdun doğal olması geç bozulması ve çamın kendine has aromasıyla da yemesi çok lezzetli ve bu yoğurtla yapılan ayranın da ferahlatıcı olmasıymış.



Bende Şifali Çam Kozalağı Reçeli yapmak için hazır elimde kozalaklar varken çoktandır yapmak istediğim yoğurdu deneyip sizinle paylaştım. 
Kurumuş kozalaklardan yoğurt mayalayabilirmişsiniz ama yeşil olanlardan daha çok verim alabilirmişsiniz bendeki kozalaklar da yeşildi zaten.
Bundan sonrası bildiğimiz yoğurt mayalama .







MALZEMELER

  • 500 ml süt
  • Bir küçük kozalak

YAPILIŞI




Çam kozalağını güzelce sıcak suyla yıkayın.










Sütü mayalanma ısısına getirin.


Çam kozalağınızı kabınıza koyun üzerine sütünüzü döküp, mayalanması için kaldırın.(Ortalama bir kozalakla 1 ila 3 kilo sütü mayalayabilirsiniz.)
Ben mayalanma aşamasında fırına kaldırıyorum siz isterseniz kabınızı sarıpta mayalaya bilirsiniz.
Bu şekilde ortalama bir gece bekletiyoruz. ( Ben akşam sekiz de yaptım sabah yedide açtım.)
Sabah açtığımız da oldukça kıvamlı bir yoğurtla karşılaşıyorsunuz.
Yoğurdunuzu buzdolabına kaldırıp en az 2 saat sonra tüketebilirsiniz.


Benim yoğurdum çok güzel tuttu zannedersem çamın içindeki reçine kıvam konusunda yardımcı oluyor. Lezzeti de oldukça güzel, ben denemek için yarım kiloluk bir kavanoza yaptığım için aroması biraz fazla geçmiş yoğurda ama süt miktarı fazla olsa lezzet dahada oturacak yada ayran yaptığınızda daha nefis bir tat elde edeceksiniz. . Siz de doğal yoldan maya bulamayacağınız bir yerdeyseniz yakınlarda da bir çam ağacı varsa bakkaldan aldığınız hazır yoğurt yerine çam kozalağıyla mayalamanızı öneririm. Bence denemeye değer, güzel aromatik bir yoğurt oldu. Sağlıkla afiyetle inşallah.