Bumerang - Yazarkafe

20 Haziran 2017 Salı

DİLBER DUDAĞI KAT KAT ÇITIR ÇITIR LEZZETLİ BİR TATLI .....



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......





Özellikle bayramlarda ne tatlı yapsak telaşı sarar hepimizi bir çoğumuzun tercihi de baklavadan yana olur. ... 
Bayram sayılı  günler kala sizlere güzel bir tatlı tarifi vereceğim çıtır çıtır harika bir lezzet . Bende geçen hafta iftar için toplandığımızda ilk defa denedim. Yiyenler çok beğendiklerini söylediler gerçekten de çok güzel oldu . 
Bayram için denemenizi tavsiye ederim eminim çok memnun kalacaksınız. 
Baklava yufkası açamayanlar için hazır baklava yufkasıyla da deneyip sizinle paylaşacağım inşallah ....

Hamur malzemesi 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 50 gr tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke(üzüm veya elma )
  • 1 fiske tuz
  • Aldığı kadar un (ortalama 4-5 bardak arası )

ŞERBET MALZEMELERİ

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su 
  • limon suyu,
İÇİ VE ÜZERİ İÇİN MALZEME
  • Kırılmış ceviz
  • nişasta,un karışıımı 
  • 500 gr tereyağ + sıvıyağ

YAPILIŞI


Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurup kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. 





Üzerini nemli bir bezle yada streç flimle kapatıp buzdolabında bir gece beklettim. Bekleyen hamur güzel açılıyor bu arada yoğurma işlemini de çok iyi yapmanız lazım. 







Hamurları bezelere ayırıyoruz. 

Ben nişastayla unu karıştırıp öyle açıyorum, hatta mısır nişastası, buğday nişastası ve unu karıştırıyorum. Bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde nişastayla açıyoruz. Aralarına da bol nişasta koyuyoruz . 


Açtığımız ve üst üste koyduğumuz  9 tane hamuru merdane veya oklavayla açabildiğimiz kadar açıyoruz.




Açtığımız  hamurun üzerine cevizleri serpiyoruz . 



Ortadan ikiye kesip yarım ay şeklindeki hamurun yanlarını içe doğru katlayıp iki parmak eninde sarıyorız . Sardığımız yufkayı bir çay bardağı yardımıyla kesiyoruz . (Yanlarından kalan hamurları ziyan etmeyip   arasına ceviz koyup ufak bir tepsi baklava yaparak değerlendirdim.)



Sıra geldi tatlımızın yağını dökmeye  tereyağ, sıvı yağ  eritip üzerine çıkan köpükleri alacağız çünkü baklavaya dökünce üzerinde siyahlıklar olmasın diye yağı çok güzel kızdırdıktan sonra tatlımızın  üzerine  döküyoruz  ben her tatlıya bir kaşık kadar döküyorum dikkat etmemiz gereken tatlının her tarafının tamamen yağlanması, yağın çok olması korkutmasın gözünüzü emin olun pişerken hepsini çekecek  ve çıtır çıtır olacak tatlılarınız. Yağını da döktüğümüze göre  170 derece fırında ağır ağır pişiriyoruz.




Şerbeti ister benim verdiğim ölçülerde isterseniz sizin arzu ettiğiniz ölçüde kaynatabilirsiniz. Baklava dan ayrı olarak  hem tatlımız hemde şerbetimiz soğuk olacak . Eğer hemen ikram etmeyecekseniz benim yaptığım gibi  ikramdan beş dakika önce şerbetlerseniz hem yeni yapmış gibi çıtır çıtır oluyor hemde içine fazla şerbet çekmediği için yiyenlerin içini baymıyor. 


Şimdiden Ramazan bayramınız mubarek olsun  yapanlara ve yiyenlere  afiyet şifa olsun.....