Bumerang - Yazarkafe

17 Şubat 2017 Cuma

ORGANİK KIRMIZI PANCARDAN DOĞAL GIDA BOYASI



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Pastanelerde ki o rengarenk pastalar ve tatlılar hangimizi cezbetmez ki evde de mutfağımız dan çıkan o lezzetlerin görsel açıdan güzel olmasını hepimiz isteriz. Bir ayva tatlısının kıpkırmızı olması, Zerde tatlımızın sarı olması için evimizde yaparken değişik mutfak hileleriyle yada tamamen kimyasal gıda boyalarıyla sağlarız. Benim gibi bu renk ve lezzetleri doğal yollardan elde etmek isteyenler de çeşitli bitki, meyve ve sebzeleri kullanarak bunu sağlamaya çalışırlar.

Bende size bugün kırmızı rengi pancardan nasıl elde ettiğimi paylaşacağım. Kırmızı rengi nerelerde kullanabiliriz yada bana nerede fayda sağlaya bilir. Öncelik ben  yaptığım tatlılar da, dondurmalar da,  kekler de, pasta kremaların da, pudingler de, makarna gibi tarifler de kullanmayı tasarlamıştım. İlk denemem olan ayva tatlısından pek müspet sonuç alamadım ve internette araştırdığımda pancar suyunun özellikle krema gibi pişmeden yapılan tariflerde renk açısından çok güzel sonuçları olduğu ama iş pişmeye ve fırınlamaya gelince ne yazık ki ısı  rengi solduruyor du rengi bordo, koyu pembe arası keklerimiz kurabiyelerimiz oluyordu.  İki şekilde elde edebiliyoruz bu kırmızı rengi. Birinci yol pancarlarımızı katı meyve sıkacağı suyunu çıkararak  ikinci yolumuzda pancarlarımızı suyla pişirerek. Ben suyunu çıkararak kırmızı rengi elde ettim. Aklınıza pancar elde ettiğim bu boya eklendiği gıdanın tadını değiştiriyor mu diye bir soru takılabilir, içiniz rahat olsun tadında giçbir şekilde değişim olmuyor.  Şimdi sıra tarifte..


MALZEMELER

  • 1 Kilo kırmızı pancar 
  • 1 tatlı kaşığı limon
  • 2 yemek kaşığı şeker(isteğe bağlı)
YAPILIŞI 

Pancarları  yıkayıp  soyup katı meyve sıkacağında sıkıyoruz. Pancar suyumuzu tencereye alıp kaynayana kadar bekleyip kaynamaya başlayınca içine şekerimizi ekliyoruz. Bu aşamada istesiniz şeker miktarını arttıra bilirsiniz  makarna ve tuzlu bir tarifte kullanacaksanız şeker eklemeyebilirsiniz de bu size kalmış. Kaynayan pancar suyumuz kaynadıkça biraz yoğunlaşıp ve azalacak. Elde ettiğimiz  bu boyayı hemen kullanabilir yada arta kalan boyayı derin dondurucuda muhafaza edip istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Şimdilik pişirmeden uygulanan tariflerde kullanmanızı  önere bilirim....