Bumerang - Yazarkafe

22 Ocak 2017 Pazar

YAYIK TEREYAĞI YAPIMI (KAYMAKTAN)


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Uzun süredir kaynattığım sütlerin kaymağını buzlukta biriktiriyordum bundan tereyağı yapma niyetindeydim bu kaymaktan direk tereyağ yapabilirdim ama ben yayık tereyağı yapmayı denemek istedim ve sonuçta çok enfes bir yayık tereyağımız oldu . 


MALZEMELER
  • 500 gr kaymak 
  • 2 kilo süt 
  • Yoğurt mayası


YAPILIŞI 
Ortalama 500 gr kaymağım vardı bir gece önceden buzluktan çıkarıp dolaptan erimesini sağladım iki kilo sütü yoğurt mayalama sıcaklığı kadar ılıtıp içine biriktirmiş olduğum kaymağı ekledim kaymak sıcak sütün içinde tamamen eriyor bu sütü mayalıyoruz. 

Mayalanan yoğurdu bir gece dolapta bekletip ertesi gün tereyağını yapacağımız kaba yoğurtdu aktarıp üzerine soğuk su ekliyoruz . Ben ilk önce eski usül çalkalama yöntemiyle yapmaya niyetlendim ama beceremeyince teknolojiden yararlanmaya karar verdim .







Miksere birkaç seferde ayranı koyup üzerinde yağ birikene kadar çalıştırıyoruz biriken yağları ayranın üzerinden kevgirle alıp miksere koyup soğuk su ekliyoruz topak haline gelen tereyağını bir kaba alıp elimizle (ben elime yapışmasın plastik eldiven kullandım) tamamen ayransız su kalıncaya kadar yıkıyoruz ben iki sefer yıkadım temizlendi çıkan tereyağını top haline getirdim.


 Ayrandan kalan yağları da toplayıp ikinci kez aynı işlemi tekrarladım ondanda ufak bir top tereyağı çıktı. 


Toplamda 500 gram kaymaktan 250 gram tereyağımız ve bol miktarda ayranımız kaldı isterseniz afiyetle ayran olarak içebilirsiniz ama ben bu kadar ayranı tüketemeyeceğimiz için bu ayranla lor (çökelek ) yaptım. Onuda ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım. 


KAYNATTIĞIM SÜTTEN ELDE ETTİĞİM  ÇÖKELEK (LOR)