26 Eylül 2017 Salı

SADE YAĞ YAPIMI (GHEE,CLARIFIED )




بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......





















Sade yağ mucizevi bir yağ yüzyıllardır dünyanın çeşitli yerlerinde ve anadolumuz da kullanılan ama şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş şifa kaynağı muhteşem bir lezzet. 






















Hindistanda Ghee denilen ve ilaç olarak ta kullanılan avrupa da clarified denilen anadoluda da sade yağ denilen oralarda hala çok sık kullanılmasına ve marketlerden bile temin edilebilmesine rağmen bizde sadece urfa bölgemizde kaldı desek yeridir.




Sade yağ Osmanlı Saray Mutfağında da sık kullanılıyor ve revgan-i sade deniliyor. Bu dönemde sade yağ saray mutfağı için Mustafapaşa Ürgüp’den getiriliyor .









Aslın da sade yağ ihtiyaçtan doğmuştur içinde ayran ve süt kalıntıları olan tereyağı çabuk bozulur ve muhafaze edilmesi sorun teşkil edince insanlarda bu tereyağını içindeki % 85 olan yağ oranı eritilip içindeki süt ve ayran kalıntılarından ayrıştırılıp sade yağa dönüştürüp yağ oranı % 99'a kadar çıkartıyor böylece sade yağın yanma derecesi 240 °C oluyor Ghee kolay bozulmadığı için buzdolabına koymaya gerek kalmıyor. Bir sene kadar böyle saklayabiliyor. 


SADE YAĞIN FAYDALARI 

Oda sıcaklığında katıdır ancak vücut sıcaklığında erir. Yani vücuda girince kolaylıkla erime özelliği gösterir. Sade yağ içindeki kazein ayrıştırıldığı için süt ürünlerine alerjisi olanlarda rahatlıkla tüketebilinir. Gheede yağda eriyen A ve E vitaminlerince zengindir, K2 ve CLA gibi antioksidanlar içerir. Mide asidi salgısını dengeler. Böylece sindirim süreci daha sağlıklı olur. 
Sade yağ hafızayı ve direnci arttırdığı, cildi beslediği, hastalıklara karşı vücudu koruduğu belirtilir. Ayrıca ayak ve el çatlaklarına karşı krem gibi sürülebilir.

Sade yağın yapılışına geçelim; 



Tereyağını tenceremize alıyoruz kısık ateşte erimeye başladıkça üzerinde köpükler oluşmaya başlıyor bu köpükleri sürekli tamamen bitene kadar alıyoruz ve dibine de parçacıklar çöküyor işte tereyağının bozulması ve sağlıksız olan kısımları bunlar, yağın tamamen temizlenmesi bir saati buluyor. 











Elde ettiğim bu saf yağı muhafaza edeceğimiz kaplara alıyoruz ilk önce sıvı olan bu yağ daha sonra donup boza kıvamına geliyor bu yağı oda sıcaklığında güneş almayan bir yerde muhafaza ediyoruz. 
Ben yaptığım yağı çok beğendim özellikle tereyağdan vazgeçemediğimiz pilavlar, baklavalar ve çorbalar için ideal ama yapımı uğraştırıcı bende hazır almaya karar verdim araştırdım Urfa'da birkaç tane önerilen firmaya ulaştım.  


Sağolsun bu sorunumuda Sevgi Abla halletti Urfa'ya bayram ziyareti için gittiğinde bana sade yağ ve urfa peyniri getirdi yerinden almak daha başka tabi hiç olmazsa bildiği güvendiği yerden alıyor insan.