Bumerang - Yazarkafe

24 Mart 2016 Perşembe

HOMEMADE CITRUS CLEANER..ORANGE VİNEGAR ...PORTAKAL KABUĞUNDAN HER DERDE DEVA SİRKE YAPIMI...



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......

RESİMDEKİ 4 LİTRELİK ŞİŞEDEKİ SİRKE 2017 YILINDA  BAHÇEMİZDEKİ  PORTAKALLARDAN YAPTIĞIMIZ SİRKE 





Oğlum doğduktan sonra organik işine merak sardım özellikle bronşit olması sebebiyle toz ve deterjanlara karşı hassas olmam gerektiğini öğrendim. Bebekken çamaşırlarını bebeklere özel deterjanlarla yada sabunla yıkardım ama daha sonra araştırmalarımdan bebeklere özel de olsa deterjan içeriyordu. Bu işin içine girdikçe her gün birşey öğreniyorsunuz ve denemelerde bulunuyorsunuz . Sirkeyle tanıştım .... Sirkeyle tanıştım diyorum çünkü sirkeyi sadece salata ve yemeklerde kullanıldığını biliyordum.. Temizlikten gıdadan sağlığa kadar herşeyde kullanılıyor. Peygamber Efendimiz (sas) birkaç hadîs-i şeriflerinde sirke hakkında oldukça iltifatkâr ifadelerde bulunarak, sirkeye dikkatleri çekmiş ve; "Sirke ne güzel katıktır. Allahım! Sirkeyi bereketlendir. Çünkü sirke benden önceki peygamberlerin katığı idi. İçinde sirke bulunan ev fakirleşmez." buyurmuşlardır. İslâm tıbbına dev eserler veren başta İbn-i Sînâ olmak üzere, birçok ilim adamı sirkenin özelliklerinden bahsederler.














İlk olarak Asmamızdan hasat ettiğimiz kokulu laz üzümlerinden sirke yaptım .... Şimdide Bahçemizde olan portakal ağacımızın meyvelerinden çok methini duyduğum portakal sirkesini denedim..













O kadar tesirliymişki mesela ayaktaki mantarlardan elinizde çıkmayan inatçı lekelere yerleri silmek küf lekelerini çıkarmak ayrıca sirke bakterileri ve kötü kokuları önler saçlarınızı yıkarken durulama suyuna koyarsanız saçınız için şaç kremi kullanmak zorunda kalmazsınız ve kepeklerinizden kurtulursunuz. Çamaşır yıkarken yumuşatıcı gözüne koyarsanız çamaşırlarınız yumuşacık olur herkes saç ve çamaşır için kullanmaktan çekiniyor inanın hiç bir şekilde sirke kokmuyor içiniz rahat olsun .Bulaşık makinesinin parlatıcı gözüne koyarsanız bulaşıklarınız hem parlar hemde kimyasal parlatıcıların kalıntılarını yemeklerler vücudunuza girmez.... Anlıyacağınız mevlanın bir mucizesi sirke ......


MALZEMELER

  • Portakal, Mandalina, Limon kabuğu 
  • Nohut (4-5 adet) 
  • Su 
  • Tuz 







YAPILIŞI
Öncelikle kabukları iyice yıkadıktan sonra bir kabın içine biriktiriyorsunuz ben portakal sirkesi yazdım ama portakal, limon diğer turunçgillerden hepsinin kabuğu olur. Kabukların üzerine aşana kadar su ekleyip nohutları atıyoruz ağzını tülbentle kapatıyoruz. Karanlıkta 10-15 gün kadar bekletip süzüyoruz. Cam bir kabın içine suyu alıp içine tuz ekliyoruz kavanozun kapağını kapatıp en az 40 gün daha bekliyoruz.. sirkemiz hazır kullanabilirsiniz . Portakal sirkesi güzel kokusu olduğu için temizlik ve toz alma işlerinde kullanıyorum. 

YOĞURDUN SUYUNU SÜZELİM.....


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......

Yoğurdu çok tükettiğim den sık sık yoğurtla ilğili paylaşımlarda bulunuyorum. Eğer yoğurdunuz sulu tuttuysa yada süzme yoğurt kıvamına yakın olmasını istiyorsanız benim sık yaptığım bir yöntemi sizinle paylaşmak istiyorum. yoğurdu mayaladığınız  kabın üzerine kağıt havlu seriyoruz bir tarafını kabın dışına  sarkıtıyoruz  böylece yoğurdun suyu dışına koyduğunuz kaba birikiyor ve fazla sudan kurtuluyoruz. Nohut mayasıyla yaptığım yoğurdun sündüğünden  bahsetmistim bu yöntemle fazla suyunu süzünce sünmede olmuyor. Bu suyu  yaptığınız çorbalar da , hamur işlerinde de kullanabilirsiniz. Ben genelde yarım kiloluk yada bir kiloluk kavanozlara mayalıyorum yoğurtları   ağzı kapalı şekilde dolapta muhafaza ediyorum . 


Yoğurdun üstüne havlu kağıdı serip  kavanozu  kaseye yerleştiriyoruz. .

Bu şekilde dolapta bir kaç saat bekletiyoruz. 

Yoğurt istediğiniz kıvama gelene kadar bekletebilirsiniz.
Suyu süzülen yoğurt takriben iki parmak azalıyor.