Bumerang - Yazarkafe

14 Mart 2016 Pazartesi

KINAMA ve İFTİRA....GIYBET .....


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......



Sizlerle  zaman zaman  hepimizin yaptığı kötü alışkanlıklarımızdan  bahsetmek istiyorum...

KINAMA ve İFTİRA....GIYBET .....

Alışkanlık dedim çünkü bizler için günlük yaşamda olağan olarak görülen haytımızın parçası haline gelmiş durumda.Kendimizde olan kusur ve hataları görmeyiz yada görmezlikten geliriz aynı haset bizde olsada karşıdakini kınarız aşağılarız  yereriz günahı olmasa da iftiralar atarız ve kendimize karalama ruhsatları çıkarırız. Bilmeyiz ki bu yaptıklarımız sonuncu karaladığımız taraf değil biz zararlı çıkarız.
Yaptığımız  kötü eylemler bize günah olarak geri dönmekle kalmaz bu günahlar kalbimizi kararttıkça karartır biz artık farkında olmadan  normal insan  ve mümin olmaktan  çıkar kötü  bir insan olmuşuzdur.
Efendimiz bir hadisinde ;
(Bir kimse, günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta hasıl olur. Eğer tövbe ederse, o leke silinir. Tövbe etmeyip tekrar günah işlerse, o leke büyür ve kalbin tamamını kaplar, kalp, kapkara olur.)
buyurmuştur.
Görünüşte müslüman, mümün, mümine insanlarız  isimlerimizin başında hacı, hoca lakapları vardır ama kalplerimiz  Allah tarafından mühürlenmiştir.  Allah bu duruma gelmekten hepimizi korusun... yaptığımız  kınamalar,  iftiralar, gıybetler keşke bir imkan olsaydı da kendi elimizle ve dilimizle yaptıklarımız sonuncu yine kendi başımıza neler gelecek  görebilseydik. Bir yakınım bana ''Kızım ahir zaman alametleri Cenab-ı Allah eskiden 40 yılda çıkarırdı bir ahı şimdi kırk günü bulmuyor.'' demişti evet bulmuyor ... bir işi yaptığımızda şimdi daha çok düşünmek lazım....
Bu kötü hasetleri gücümüz yettiğimiz insanlarda daha çok uygularız  insanları sindirip onlara türlü eziyetler yaparız bilmeyiz ki mazlumun ve ezilenin velisi cenab-ı Allahtır. Siz ne kadar kuvvetli olsanız da yaratıcının adaleti sizi bir gün bulur belki sizden daha kuvvetli bir insan çıkartır mevlam karşınıza  yada nemrut misali gibi küçücük bir sinek alt eder sizi.
Bazende içimizdeki haseti kini insanların yüzüne kusacak cesaret olmaz bizlerde yüzüne riya ile güleriz hoş sohbet ederiz ama arkasından hemen gıybet ve kınamalara başlarız ve kendi felaketimiz kendimiz hazırlarız  kötü akibetimize doğru yaptığımız her olumsuz  fiilde daha da yaklaşırız ve bir bakmışsınız kınadığımız insanlardan  da kötü bir durumdasınız  bataklık misali battıkça batarız .. Kainat efendimizin bir hadisinde ...




buyurmuştur.
Bir eksiklik bir hata varsa insanlarda değil kendimiz de aramamız  ve insanları değil ilk önce kendimizi değiştirmemiz daha uygundur çünkü bu yol en kolaydır ilk değişime kendimizle başlamalı  ilk etapta bu zamana kadar yaptığımız  kötü eylemlerden tövbe etmeli ve bunları bir daha yapma ma ya karşı kendimizi zorlamalıyız oto kontrol sistemi kurmalı birisi hakkında kötü bir şey konuşurken onun yerine kendimizi koymalıyız inanın bu şekilde konuşmalardan hemen vaz geçeceksiniz ve bilin ki  biz aciz kullar ''' bu da benim başıma gelmez ben asla böyle yapmam'' diye söylemler de bulundukça bunları daha çok çektiği ve yaşadığı kaçınılmazdır. İnsan beşer şaşar deyip  çevremizdeki  insanlara  bu  çerçevede bakmak hem bizim hem etrafımız için ve daha yaşanılası bir dünya için en gerekli harekettir..   Bence ben deyip ilk önce  kendimizi arındırmak ve biz iyi oldukça iyiye güzele doğruya  yöneldikçe daha iyi bir hayatı ve daha mutlu  insanları çevremiz çekecektir.Güzellik aslında bizim gözlerimizde bakış açımızda dır . Karşımız da ki ne kadar kötü de olsa mevlanın her yarattığında bir güzellik vardır yeterki biz o güzelliği görelim... Çok değerli bir alim ‘’Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır’’diyor. Hepimiz inşallah güzel bakmayı öğreniriz dünya ve ahret hayatımızı güzele döndürürüz.