Bumerang - Yazarkafe

7 Aralık 2015 Pazartesi

VANİLYALI ŞEKER YAPALIM ......DOGAL .....SUNİ KATKI MADDELERİNDEN KURTULUN


Bu zamana kadar yaptığım tüm tatlı, kurabiye ve hamur işlerinde vanilya gerektiğinde herkes gibi üzerinde şekerli vanilin yazan küçük paketçiklerden kullanırdım hatta fazlada sevmezdim çünkü yaptığında aroması oluyordu ama durdukça tadına kötü şekilde etki edebiliyordu. Nette dolaşırken baktım yıllardır insanlar kendi vanilyalarını kendileri yapıyorlar paket içinde satın aldığımız vanilinlerin vanilyayla alakalı bişey olmadığını, kağıt üretiminin bir yan ürünü olan ligninden sentetik olarak elde edildiğini Ham maddesi ağaç olan suni bir katkı malzemesi olduğunu öğrendim. Bende hem kendim yapmak hemde düşünce ve görüşlerimi sizinle paylaşmak istedim .Okuduğum bilgilerden müthiş bir buluş olduğu ve insanların bununla tanıştıktan sonra asla eski paketlere dönmediği yönündeydi içimiz rahat olarak kullanabileceğimiz bir ürün bende artık raflardan vanilya almamayı temenni ederek yapıyorum... Okuduğum kadarıyla üç şekilde yapıyorlar en basit yöntemiyle başladım. Diğerlerinide denedikçe paylaşacağım sizinle......


MALZEMELER

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 vanilya çubuğu






YAPILIŞI


Vanilya çubuğunu boyuna iki parçaya bölün. Bıçak yardımıyla içindeki çekirdekleri kazıyın. Kabuğu da iki üç parçaya bölün. Vanilya çekirdeklerini ve kabuklarını bir kavanoza koyduğumuz şekerin içine ekleyerek karıştırıyoruz. Kavanozun ağzı kapalı bir şekilde arada sallayarak bir hafta sonra kullanıma hazır...









QUİNCE SEED A MAGİC TONİC, AYVA ÇEKİRDEĞİ MUCİZESİ... AYVA ÇEKİRDEĞİ JELİ..ÇEKİRDEKTEN .... KREME ........

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Kış denince akla ilk gelen meyve ayva kışları sofralarımızı şenlendirir tatlısı, saraylarda yapılan yahnisi, reçeli, marmelatı, üşüttüğümüzde ıhlamurun içine ekleyip çay olarak ta  tüketiriz. 
Genelde çekirdeğini çöpe atarız bilmeyiz ki bu çöp sandığımız çekirdeğin mevlanın mucizelerini barındırdığını.



Çekirdekleri suyla buluşturduğumuz da suyun jel formunu aldığını görürüz. Bu jöleyi eskilerden beri kadınlar ellerine yüzlerine krem niyetine sürerlermiş hatta Anadolu'da emziren kadınlar göğüslerindeki çatlaklarını bununla tedavi ederlermiş bazı yörelerde su yerine gül suyunda bekletilir ayva çekirdeği . Cilt lekeleri için, hassas ciltlere bir peeling, cildimizin bakımı için akne ve sivilceler de , cildimizin sıkılaştırmak, yara ve yanık kremi olarak ta kullanabiliyorsunuz . Bu jel  C vitamini ihtiva ediyor ve hücre yenileyici özelliği varmış. Yani avuç dolusu para harcamanıza gerek kalmadan doğal yoldan elde ettiğimiz jeli her yerde kullanabilirsiniz..


MALZEMELER

  • 10 tane kadar ayva çekirdeği,
  • 1 fincan kadar su yada gülsuyu
  • Muhafaza edeceğimiz ağzı kapaklı kutu veya şişe

YAPILIŞI


Basit ve zahmetsiz yapımı olan bu jel 10 tane kadar ayva çekirdeğini bir kahve fincanı kadar ılık suda yada gül suyunda , ağzı açık şekilde 1-2 gün bekletin.Bu süreçte oluşuma bakmanıza isterim ayva çekirdeklerinin etrafından başlayıp suyun jöle kıvamına geldiğini görebilirsiniz, Su tamamen Jel olduktan sonra, buda bir iki gün oluyor kullanabilirsiniz bittikçe yeniden yapıp buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Jeli yaptım gerçekten mucize gibi soğuktan çatlayan ellere ve yüzünüze uygulayın  jel kuruyor  cildiniz  geriliyor suyla yıkadığınızda yumuşacık ipek gibi bir cilde sahip oluyorsunuz. 


Özellikle kış aylarında krem yerine  kullanın derim..