Bumerang - Yazarkafe

1 Aralık 2015 Salı

AMONYAKLI PASTA ........









Amonyaklı Pastamı dediniz ..... Amonyağı ben sıvı olarak böcek ve arı sokmalarında kullanılan bir ilaç olarak biliyordum nette gezerken amonyaklı pasta diye yazıyı görünce amonyaktan pastamı olurmuş diye kendi kendime söylendim ama oluyormuş robotlar ve mikserler hayatımızı girmeden önce tabi puf gibi pandispanyalar yapamadığımız zamanlarda annelerimiz amonyaklı pasta yaparmış hem çok leziz hemde yapımı çok basit tam bizim Anadolu işi açarak yapılıyor ve ister saçta ister fırında pişirebiliyorsunuz. Mesela fırınınız mı bozuldu yada fırın olmayan bir yerdemisiniz canınız pastamı çekti hemen yapılabilecek bir şey. Yapımında tek zor olan benim gibi kokulara hassasiyetiniz varsa ilk fırına koyduğunuzda pişerken kötü bir koku oluyor ama üzülmeyin piştikten sonra ve pastayı yerken hiç bir koku hissetmiyorsunuz. Benim bu pastayı ilk yapışım , nasıl bir şeyle karşılaşcağımı bilmiyordum. İnternetten derlediğim tarifle ilk önce hamurunu yaptım bildiğimiz kulak memesi kıvamında bir hamur oldu, yuvarlak bir şekilde kesip fırında teker teker arkası önü kızarana kadar pişirdim. Hamuru ince olmasına rahmen üç katı kadar kabardı bu kadar kalın olmasını beklemiyordum. Fırından çıktığında yumuşakken soğudukça sertleşti, tadını ben kedi dili biskiviye benzettim bence bu kedi dili bisküvinin pasta tabanı gibi bir şey oldu. Daha sonraki günlerde bundan tiramisu denemesi de yapmak istiyorum. Bizim çocuklarda yerken alman pastasının keki gibi olmuş dediler onuda denemek farz oldu. Kalan hamurları bardak la kesip onları da pişirdim nette okuduğuma göre hamuru iki katınını yapıp pişirip bir kaç kere pasta yapıyorlarmış ilerleyen günler minik pastalar yapmak için onu da saklıyorum. Genel olarak tadını güzel bulduk ve ilerleyen günlerde tekrar yapmaya karar verdim ..... Ayrıca ara kremasını da Şevval yaptı .. söylemezsem olmaz ... :)

Deneyin derim....

NOT: Amonyağı aktardan bulabiliyorsunuz , beyaz tuz gibi çok keskin kokusu olan bir şey isterken pasta yapımında kullanacağınızı söylemeyi unutmayın ben 100 gramını 3 tl 'ye aldım ortalama beş, altı kere pasta yapılacak kadar oluyor.

HAMURU MALZEMELERİ
  • 1 kahve fincanı erimiş margarin (75 gr)
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 kahve fincanı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı amonyak sodası (silme)
  • 2 yumurta
  • Alabildiği kadar un

KREMA MALZEMELERİ
  • 1 litre süt
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3 yumurta
  • 4 çorba kaşığı un
  • 4 çorba kaşağı nişasta
  • 100 gram margarin yada tereyağı (krema piştikten sonra eklenecek)
HAMURUNUN YAPILIŞI:


Tüm malzemelerini yoğurup kulak memesi kıvamında bir hamur elde edeceğiz. Hamuru 5 parçaya bölüp yapacağımız pasta ebatı kadar açıyoruz, ister benim yaptığım gibi tencere kapağı ister bir tabağı ölçü alarak kesiyoruz.



Elde ettiğimiz hamurları fırın tepsisinde teker teker hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.



Kalan hamurları bardakla kesip minik pastacıklar yapmak için pişirdim..
Sacınız mı var, köyde gözleme mi yaptınız arkasından bu pastayı yapabilirsiniz sacınızda. :)

KREMANIN YAPILIŞI:

Orta boy tenceremize sütü ve diğer malzemeleri ekleyip koyu kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz. Pişen muhallebiyi ocaktan alıp sıcakken içine margarini ekliyoruz. (Ben yarısını tereyağ yarısını margarın koydum). Ilıdıktan sonra mikserle beş dakika kadar çırpıyoruz .

PASTANIN YAPILIŞI



Soğudukça sertleştiği için ben hamurları çatalla arkalı önlü deldim ve sütle hafif ıslattım. Üzerine krema hala sıcakken sürdüm ve muz dilimleri ekledim bu işlemi pasta tabanları bitene kadar yaptım . En üstüne ve yanlarına kalan kremayı sürdüm. Ben kendimiz yiyeceğimiz ve deneme yaptığım için pastayı süslemedim. Ama bu hamurdan doğum günü pastası yapıp şeker hamuruyla süsleyenler de var. ister krem şanti sürün ister renkli şekerlerle süsleyeyin..... Afiyet olsun....