Bumerang - Yazarkafe

16 Kasım 2015 Pazartesi

PEPEÇURA '' KOKULU LAZ ÜZÜMÜNDEN LAZ PATENTLİ MUHALLEBİ''(Grape Pudding)


Geçtiğimiz günlerde sirke yapımını yayınlamıştım  sirkem olmak üzere orda belirttiğim gibi annemin evindeki  balkonun üzerine sarılmış olan üzümleri sıkmıştım posası ve kabuklarıyla ilk sirke mi yaptım suyunu da sıkıp tazeyken içip kalanını  derin dondurucuya kaldırmıştım. Tadı o kadar güzel diki bu zamana kadar neden suyunu sıkmadığımızı bilmiyorum genelde bize gelenler bir iki yerler biraz olgunlaştı mı toplayıp eşe dosta komşulara dağıtırız  yenir yenmez biter işte çekirdekli ve kalın kabuklu olduğu için bu üzümü bende pek sevmem...   Geçen gün üzümü topladığımızda  olmayan üzümleri  asmada bırakmıştık şimdide onları hasat ettik. Üzümlerle  ne yapabilirim diye nette gezinirken  Pepeçura yapmaya karar verdim . Karadenizden yöresel bir tarif  bir kaç değişik yapımı var şimdi denediğimi yayınlıyorum diğer tarifleri de  elimdeki üzüm sularıyla yaptıkça yayınlayacağım. Seneye ya olur ya olmaz çünkü ne yazık ki evimizi müteahite verdik büyük bir ihtimalle   yeni üzümler olmadan  ev yıkılacak...:((  Biz yaptık beğendik değişik bir tadı var özellikle kokusu çok güzel.  Afiyet olsun... 






MALZEMELER

  • 1 kg kokulu laz üzümü
  • 2 kaşık mısır unu
  • 1 kaşık un
  • 5 kaşık nişasta
  • 1 su barağı şeker
  • 3 bardak su

YAPILIŞI

Üzümleri  yıkayıp  içine üç subardağı  su ekleyip üzümler parçalanana kadar pişiriyoruz.Pişen üzümleri suyunu süzüp beş su bardağı kadar olacak, olmazsa su ekleyip içine  şekeri, ılıyınca  nişasta, un, ve mısır ununu yarım bardak suyla iceltip  üzüm suyuna katıyoruz.  Koyulaşıncaya kadar pişirip kaselere bölüyoruz.  Soğuk olarak servis yapıyoruz...