9 Kasım 2015 Pazartesi

ÇÖVEN KÖKÜNDEN DOĞAL SABUN YAPTIM... BU SABUN YENİLİYOR....

İnternette dolaşırken  Çöven köküyle karşılaştım dikkatimi çekti çok eskilerden beri kullanıldığı halde  beklediğim kadar yazı bulamadım.  Ama  bulduğum yazılarda okuduklarımdan o kadar heycanlandım ki  kökü temin  edip  öncelikli olarak deterjan yapmak istedim.......
Hemen İlk hafta sonu bayadır gidemediğim Eminönü'ne   tur düzenledim  kendime....
Çünkü benim bulunduğum Anadolu yakasında  böyle şeyler bulunmuyor hemde Yusuf''cukla bana bir kaçamak oldu.


martılara simit atma





mısır çarşısı 



 Yeni Cami




                                                             Mehmet efendi kahvecisi 
     


                                                                Eminönü balık ekmek





Gemiye biniyoruz muhakkak  martılara simit atarız mısır çarşısı,Yeni cami, Mehmet efendi kahvecisi, Kuruyemiş alırız, şark hanı şöyle bir gezeriz eğer alacaklarımız varsa kürkçü hana çıkarız. Tabiki yemekte yeriz yanımızda balık düşmanı şevval ablamız yoksa Eminönünde balık ekmek yeriz yada şevval varsa meşhur dürümcümüzden döner yer taze sıkılmış meyve suyu  içeriz bizim meşhur  ali ustadan çiğ köfte alırız ... benim kuzum çok sever oraları ama kalabalık olmamak şartıyla ....  kısa bir tur attık alacaklarımızı aldık . 




                                                                 Hasırcılar caddesi...


Hasırcılar caddesindeki aktarları  gezdik  pek bulunan bir şey değil çöven kökü ....Bulduğumuz yerlerde  fiyat sorduk kilosu 90 tl.. ve 70 tl ye  bulduk sorduğumuz üçüncü son yerde 30 tl bulduk kilosunu  300  gram aldık  ilk denememiz için. Kökü gördüğümüzde bizim şevval bu odunu mu  alacağız diye şaşırdı gerçekten de  bildiğimiz odun  gibi bir kök ... 

ÇÖVEN KÖKÜ SUYU ÇIKARMA......

Eve geldiğimizde internetten çeşitli sitelerden okuduğum gibi yapmaya başladım. Genelde bir kökü üç defa kullanıyorlar bende öyle yatım. öncelikle mutfak tartısıy'la 150 gram ölçtüm eğer tartınız yoksa göz kararı da olabilir hassas  ölçü o kadar da önemli değil.  Sıcak su dolu bir kabın içine kökleri koyup bir gece beklettim yumuşamış kökümüz gayet kolay doğranabiliyor hemde üzerindeki topraktan arınıyor , mümkün olduğunca küçük parça şeklinde  doğrayıp  2 lt. suyun içinde yarım saat  kısık ateşte kaynattım ,  kaynayan kökümüzü iki saat kadar için ağzı kapalı şekilde bekletip   tekrar yarım saat kaynatıp  tekrar  dinlendirip soğutup mümkün olduğunca parçaları geçirmeyecek  şekilde  cam kavanoza süzdüm . 



Süzdüğümüz  çöven köklerinin tanelerini yeniden iki litre suyun içine koyup yarım saat kaynatıp iki saat  kadar bekletip tekrardan  yarım saat kısık ateşte kaynatıp  bekletip soğuyunca önce kaynattığımız suyun içine süzüyoruz.

Aynı kökü üçüncü kere kaynatıyoruz.  Kökleri yeniden  2 lt den biraz az suya ekleyip yarım saat kaynatıyoruz ağzı kapalı şekilde bir gece bekletip tekrar  yarım saat kaynatıp  iki saat bekletip tekrar yarım saat kaynatıyoruz bekleyip soğuyan kökümüzü süzüp önceki sularımızın üzerine ekliyoruz . üç sefer  de  kaynama ve buharlaşma sırasında suları azaldığı için ortalama  5 lt  suyumuz oluyor .. 

Bu bizim hammaddemiz bundan sonra denemelerimizi bu suyu kullanarak uygulayacağız .. Sabun, Şampuan, Helva, Kerebiç köpüğü   bakalım sırada ne var  gelişmeleri burada sizinle paylaşacağım...