4 Kasım 2014 Salı

DOĞUM GÜNÜ ŞEKER HAMURLU FENERBAHÇELİ GOFLET PLAKALI PASTA



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......

Halasının en küçük kuzusu ailemizin son üyesi biriciğimiz umudumuz  iki yaşına bastı.  Hayata boncuk boncuk bakan o gözleri her zaman gülsün inşallah. Rabbim hep beraber sağlıklı mutlu bir ömür nasip etsin kuzuma.  O kadar sıcak kanlı ki onu  o kadar seviyorum  ona ne yapacağımı şaşırıyorum. Umudum çok kısmetlidir. Mevlam ömrünün sonuna kadar devam ettirsin kısmetini . Doğum günü gelmeden planlar yapmaya başladım yengeme dedim pastası benden  o da sağolsun tamam dedi . Etüd çalışmalarına başladım  . Umut doğuştan fanatik fenerbahçeli. Pasta fener bahçeli olmalıydı, sonra  pastanın üzerine resim  koymaya karar verdim. Fenerbahçeli bir resim olacaktı. Araştırmalarımda goflet plakayla karşılaştım. Nerden bulabilirim derken  internetten  pastdizaynı buldum online alışveriş yapabileceğiniz bir site. Benim fazla zamanım olmadığı için  telefonla irtibata geçtim  maltepe de yeni bir yer açtıklarını oraya gidersem bana yardımcı olabileceklerini söylediler sağolsunlar çok nazik iki bayan hemencecik  resmi gofret plakaya bastılar. Eğer bu işlerle uğraşıyorsanız herşeyi bulabileceğiniz maltepe merkezde, çalışan  insanlarda ellerinden geldiği kadar size yardımcı olmaya çalışan iyi niyetli insanlar. Goflet plakayı direk pasta üzerine koyduğumuzda erime riski olabilir diye , pastayı şeker hamuruyla kapladım. Sonuçta pasta şeker hamurlu, fenerbahçeli  goflet plakalı ve çok güzel oldu . Daha önce çok pasta yaptım ama bu kadar büyük çaplı ve şeker hamuruyla yaptığım ilk pasta.  Biraz  uğraştırdı ama sonucu değdi bu uğraşa. Şimdi sıra  Şevval de  ocak ta doğum günü var. Onunla da ilgili planlarım var :)    

Pandispanya Malzemeler i

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay bardağı bugday nişastasi
  • yarım paket karbartma tozu 
  • vanilya

Krema  Malzemeleri 



  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 1 paket toz krem şanti
  • Muz (arakatlara  koymak için )
YAPILŞI
Ben büyük pasta yaptığım için  tüm ölçüleri  3 katı yaptım sizde yaptığınız pastanın büyüklüğüne göre istediğiniz ölçüde arttırabilirsiniz.Sütün içine vanilya, nişasta, tereyağ, tozşeker, un , yumurta sarısı ekleyip  pürüzsüz bir şekilde olana kadar karıştırıp ocağa koyuyoruz. Koyu muhallebi kıvamına gelene  kadar pişirip ocaktan alıyoruz soğuttuğumuz  muhallebi içine toz kremşantiyi ekleyip mikserler çırpıyoruz. Pastacı kremamız hazır.  




              

 






Diğer yandan Pandispanya  yapıyoruz . Yumurtayla şekeri çırpıyoruz. Kuru malzemeleri karıştırıp eleyerek  çırptığımız yumurtalara katıyoruz. Yağlı  kağıt serdiğimiz tepsiye döküyoruz. Kendi ayarınızda pişirin kek çok pişmiyecek bir kürdan yardımıyla pişip pişmediğini anlayabilirsiniz . Soğumaya bırakıyoruz. Kekimiz ve pandispanyamız hazır şimdi sıra birleştirmede. 

                                                     
                                                       




                                                   



Pandispanyaların kenarlarını bıçakla keserek düzleştirdim. Pastayı yapacağımız zemine  ilk katını yerleştirip üzerine pastacı kreması ve tüm yüzeye muz döşedim üzerine ince bir tabaka muzları örtecek kadar krema sürdüm, üzerine ikinci pandispanyayı yerleştirip aynı şekilde krema, muz ve tekrar krema sürüp üçüncü pandispanyayı yerleştirdim. Pastanın en üstüne ince bir tabaka krema sürdüm  . Pastayı bir gün önce yapıp bir gece  buzdolabında  beklettim.















Sıra şeker hamurunu yerleştirmekte . Hazır aldığım şeker hamurunu nişasta kaplı tezgaha koyup bir merdane yardımıyla açıyoruz. Merak etmeyin çok kolay açılıyor. 














Açılan şeker hamurunu pastamızın üzerine yerleştiriyoruz. Benim bu ilk şeker hamurlu pastam olduğu için bazı ayrıntıları gözden kaçırdım. Pasta soğuk olduğu için şeker hamurunu yerleştirdiğim zaman hemen yapıştı ve o sertliği gidip yapışkan bir hal aldı. Meğerse pastanın oda sıcaklığına gelmesini beklemek buzdolabı soğukluğunun geçmesi gerekiyormuş. Tecrübeyle sabit allahtan fazla bir deformasyon olmadı.


                




Pastanın üzerine goflet plakayı suya gerek kalmadan bu yapışkanlıktan yararlanıp yapıştırdım .Şeker hamuruyla sarı yıldızlar yapıp goflet plakanın ve pastanın kenarına da bu yıldızlardan koydum. Pastanın en altını kapatmak için mavi sarı şeker hamurlarını birleştirerek kordon yapıp kapattım.Pastayı tekrar buzdolabına koydum kendini biraz çekti yapışkanlığı gitti. Pastamız hazır.



Çocuklar pastayı çok sevdi doğum günü umut'undu ama hepsi birlikte mum üflediler eğlendiler . Güzel bir gündü. İyki doğdun umut'um seni çok seviyoruz.