9 Ağustos 2014 Cumartesi

TRİLEÇE TATLISI BÖĞÜRTLEN SOSLU ...


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Bu ramazan Maltepe sahilindeki Avrupa nın en büyük parkına birçok kez iftar yapmak nasip oldu
bizim kızlara da  tatlı yapmak düştü.  Beyza da trileçe  yaptı . Arnavut tatlısı olduğunu biliyordum ama  yemek  şimdiye  kısmetmiş.  Tek kelimeyle harika  Beyza'ya " halacım  ilk yaptığında fotoğraflarını çek bloğa koyalım " dedim. O da sağolsun onları ziyarete gittiğimizde bize ikram etmek için hem trileçe yapmış hemde fotoğraflarını çekmiş.


KEK MALZEMELERİ
  • 1/2 çay bardağı ılık su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 5 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı un 
  • kabartma tozu ve  vanilya

 




ŞERBET MALZEMELERİ


  • 1 paket krema 200 ml 
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
  • 2 su bardağı süt 


YAPILIŞI



Yumurtaların akları ve beyazlarını ayırıp,  beyazıyla şeker kıvam alana kadar çırpıyoruz. yumurta sarıları ve beyazlarını  birleştiriyoruz bir spatula yardımıyla yavaşça karıştırıyoruz. Karışımın içine sıvı yağ, su,  kabartmatozu, vanilyayı ve eleyerek unu karıştırıyoruz.





Yağlanmış 35-40 cm borcama veya düz tepsiye döküyoruz.




160 derece fırında üzeri pembeleşene  kadar pişiriyoruz. Pişen keki bir kürdan yardımıyla her tarafını deliyoruz.




Tencerede krema, süt ve şekeri  ocakta şekeri eriyene kadar ılıtıyoruz.





Pişen ve kürdanla deldiğimiz kekin üzerine hazırladığımız  sütlü kremalı şerbeti döküyoruz. Soğuyana kadar bekliyoruz. Soğuyunca ya bizim yaptığımız gibi hazır böğürtlenli sos yada orjinal tarifinde olduğu gibi karamel döküyoruz. Aslında her şey dökülebilir çilek marmelatı bile döke bilirsiniz.


Afiyet olsun .
Beyza'ya bize ikramı ve tarif için teşekkürler.