Bumerang - Yazarkafe

7 Ağustos 2014 Perşembe

MİNİ KÖSTEBEK PASTA


                      بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                       Bismillahirrahmanirrahim...... 



Yeni evlendiğimde gelenlere ne yapacağım düşüncesinden bunaldığım esnada çok sevdiğim vesile yengemden almıştım tarifini. Canım benim her telefonumda bana başka başka menüler oluşturur ne yapacağım derdinden beni kurtarırdı. Ayrıca bu tarif bana tupperware de arkadaşlar arasında yaptığımız yarışmada birincilikte kazandırdı. Bu  arada ben 2011 den  beri tupperwarede  satış danışmanlığı yapıyorum. 

Pandispanya malzemeleri
  • 4  yumurta 
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1 kahve fincanı su
  • 1 kahve fincanı yağ 
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3-4  kahve fincanı un
Krema malzemeleri 
  • 2 paket krem şanti
  • 1,5 su bardağı süt
  • muz, damla çikolata
Pandispanyayı  yapmakla başlıyoruz . Tüm malzemeleri karıştırıp,
unu yavaş yavaş eleyerek katıyoruz. Büyük boy fırın tepsisine yağlı kağıdı seriyoruz ve yağlıyoruz .  Karışımı döküp spatula yardımıyla düzlüyoruz. Döktüğümüz karışım ince olacak . 170 derecede pişiriyoruz.  İçinin kreması içinde 2 paket kremşantiyi 1,5 bardak sütle çırpıp, içine ufak ufak kıydığımız muzları koyuyoruz. Eğer isterseniz damla çikolata, kivi, hindistancevizide koyabilirsiniz ama ben sadece muzlu yapıyorum. Karışımı soğuması için  buzdolabında bekletiyoruz. Pandispanya piştikten sonra  bir kalıp yada bardak yardımıyla kesiyoruz. Aralarda kalan parçaları ufalıyoruz kestiğimiz yuvarlak parçaların üzerine kremayı  sürüyoruz ufaladığımız parçaları üzerine buluyoruz. Ortalama 1 ölçüden 28 tane çıkıyor çokta bereketli anlayacağınız.



Pastamız hazır şimdi sıra ikramda :)))





KISIR TARİFİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


MALZEMELER

  • 2 su bardağı bulgur 
  • 2 su bardağı su 
  • 2 yemek kaşığı domate salça 
  • 1 yemek kaşığı acılı biber salçası 
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 demet taze soğan 
  • 5-10 tane biber turşusu 
  • 1 adet orta boy salatalık 
  • tuz,karabiber,kırmızı biber 
  • 1 limonun suyu, zeytinyağı, nar ekşisi 
Kabımıza bulguru koyalım, bulgurun içine suyu koymadan  biraz tuz koyup karıştırın.   Ben 2 su bardağı demiştim ama suyu fazla olmasın  üzerine aşana kadar suyu koyalım ve kabın ağzını kapatalım. Şişen bulgurun içine salçaları koyalım verdiğim ölçülerden fazlada koyabilirsiniz salçayı azda o sizin damak zevkiniz, birazda yağ koyup hafif yoğurarak salçayı yedirelim ve maydanoz, soğan,turşu, salatalığı koyup karıştıralım. Son olarak  limon, nar ekşisi ve baharatını ekleyip gerekirse yağ katıp karıştırdıktan sonra afiyetle  yiyorsunuz.



CHALK PAİNT UYGULAMALARI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......
CHALK PAİNT UYGULAMALARI



Turuncu Oda 'dan sibele teşekkür ediyorum. Bilgisayarda aylak aylak takılırken onun sitesini buldum yaptıklarını, fikirlerini, sitesini çok beğendim. Neden olmasın dedim. Ertesi sabah bir baktım benim de blogum olmuş. Şimdi de sibel'den aldığım ilhamla aldım boyaları annemin evini kobay olarak kullanacağım. İlk olarak sorunlu bir banyo kapısını boyayacağım . Macun tamam  şimdi zımpara ve boyası kaldı. Arkasından evin demirbaşlarından  benim ne zamandır atmayı planladığım portmanto var. Gelişmeleri yazacağım.

ELİF OLMAK ......


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......




Aşk da tıpkı elif gibidir,isminde gizlidir,ama okunmaz.o olmadan da besmele sese gelmez.o her şeyin içindedir,ama hiç bir şeyde görünmez. Hz.Mevlana



İnsan vav şeklinde doğar, bir ara doğrulunca kendini elif sanır.İnsan iki büklüm yaşar, oysa en doğru olduğu gün ölmüştür.Kulluğun manası vavdadır, elif uluhiyetin ve ehadiyetin simgesidir.O yüzden Lafz-ı ilahi elifle başlar. Elif kainatın anahtarıdır, vav kainattır.




Rabbi vav gibi mütevazı olsun ister kulları.

Musa! dal olmuştur ama Firavunun gözü Elifte kalmıştır.

İbrahim ateşte vavdır, Nemrut bizzat ateşe odun.




Yunus, vav olup balığın karnında anca kurtarmıştır kendini.

İnsan iki büklüm olunca rahat eder ana karnında.

Boylu boyunca uzansa da kim rahattır mezarında?




Vavın elifle münasebeti ne kadar iyiyse, kainatın dengeside o kadar düzgündür.

Kim kimi hatırlarsa evvel o ona koşar.

Kainatta tüm cisim! ler boşlukta dönerken insan belki o yüzden boşlukta kalmamış, Rabbi on u imanla doldurmuştur.

Evvelde eliftir, bir ilahi nefesle ahirde vav olur kainat. 


KIYMALI GÖZLEME



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

Annemin yıllardır yaptığı Kastamonu'lu bir aile dostumuzun hanımından öğrendiği bir tarif. Biz bazen sabah kahvaltılarında bazende öğle çayının yanında severek yiyoruz.


HAMURU MALZEMESİ

  • Un 
  • su 
  • tuz 

İÇ MALZEMESİ
  • Kıyma 
  • soğan 
  • Tuz, karabiber,kırmızıbiber, su 

Elif neden ölçüler söylemedin diyorsunuz demi ? Ölçüler istediğiniz kadar :)) 

ilk önce unu kabınıza alıyoruz içine yeterince tuz atıp suyla yoğurmaya başlıyoruz. Elinize yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru her zamanki gibi 15-20 dk. dinlendiriyorsun. Hamur dinlene dursun bir diğer tarafta kıymanın içine ince kıydığımız soğan, tuz karabiber, kırmızı biberi atıyoruz tabi ki bunların hepsi sizin damak zevkinize göre istediğiniz kadar atın acı sevenler acısını çok atabilir. Kıymalı içi karıştırıp biraz sulandırıyoruz, dikkat etmemiz gereken su fazla olursa pişirirken çıkar ve tavada yanar ne fazla ne az kendiniz yavaş yavaş su koyarak ayarlıyacaksınız . 
Dinlenmiş hamuru bezelere ayırın .Şimdi açmaya başlayabiliriz. 

Kıymalı içi açtığımız hamurun içine koyup yarım ay şeklimde kapatıyoruz. 



Teflon tavada pişiriyoruz mümkünse 2 kişi olursanız biriniz açıp diğer kişi pişirirse daha iyi olur. Pişirdikten sonra tereyağ sürüyoruz. Servise hazır afiyet olsun . 







TURKISH BAKLAVA RECİPE... KOLAY EV BAKLAVASI TARİFİ ...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......
İlk baklavamı Fatma teyzeyle yapmıştık, ondan sora ben olayı geliştirdim :)) Değişik baklava çeşitleri de yapmaya başladım. Tabi Yıllarda geçiyor tecrübede kazanıyorsunuz. Ama tarifi deneyin derim eminim çok güzel olacak . Şimdiden afiyet olsun. 

HAMUR MALZEMELERİ

  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay badağı süt 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 1 fiske tuz 
  • 1 kabartma tozu 
  • Aldığı kadar un 

ŞERBET MALZEMELERİ

  • 4 su bardağı şeker 
  • 4,5 su bardağı su 
  • limon suyu 
  • Kırılmış ceviz 
  • nişasta 
  • 500 gr tereyağ + sıvıyağ 
Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurup kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Üzerini nemli bir bezle yada streç flimle kapatıp, 15-20 dk. bekletiyoruz. Bekleyen hamur güzel açılıyor bu arada yoğurma işlemini de çok iyi yapmanız lazım. Hamurları bezelere ayırıyoruz. Ortalama bu hamurdan 60-70 tane beze çıkıyor, bezelerin sayısı sizin bezeleri ne kadar büyüklükte yaptığınıza göre değişiyor. Ben nişastayla unu karıştırıp öyle açıyorum, hatta mısır nişastası, buğday nişastası ve unu karıştırıyorum. bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde nişastayla açıyoruz. Aralarına da bol nişasta koyuyoruz .




Açtığımız ve üst üste koyduğumuz 10 tane hamuru merdane veya oklavayla tepsiniz kadar açıyoruz. 
Açtığımız ve tepsiye yerleştirdiğiniz hamurun üzerine cevizleri serpiyoruz. Bu işlemi istenilen ene gelene kadar yapabilirsiniz . Ben 40-50 kat olunca bırakıyorum çok kalın sevmiyorum çünkü pişerken de kabarıyor içine şerbette konunca çok kalın oluyor. Kalan hamuru ufak tepsiye arasına ceviz koyup katlayarak değerlendiriyorum. 





Ben yukarıdaki gibi kesmek için kağıt üzerinde çok denemeler yaptım.Ama siz baklavayı istediğimiz şekilde kesebilirsiniz. Kesme işlemi bittikten sonra sıra yağlamada ben tereyağ, sıvı yağ, çok azda margarin koyuyorum. Hepsini birden eritiyorum üzerine çıkan köpükleri alacağız çünkü baklavaya dökünce üzerinde siyahlıklar olmasın diye yağı çok güzel kızdırdıktan sonra kesmiş olduğumuz baklavaya döküyoruz. Baklava işi tamam şimdi sıra pişirmede . 170 derece fırında ağır ağır pişiriyoruz.
Şerbette hep sorun yaşarım genelde anneme yaptırırım. Herkesin kendinin bir şerbet ayarı var sizde istediğiniz ölçüleri kullanabilirsiniz damak zevkinize kalmış. Şerbeti kaynattıktan sonra baklavayı soğuk şerbeti sıcak döküyoruz. Emin olun benim anlattıklarımı yaptıktan sonra çıkan sonuca şaşıracaksınız. Hiç korkulduğu gibi zor değil . Şimdiden yapanlara afiyet olsun :)))