Bumerang - Yazarkafe

5 Eylül 2014 Cuma

CROİSSANT POGACA, TEREYAĞLI KATMER POĞAÇA.....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......
Katmer  poğaçayı iş yerindeki bizim kızlardan duymuştum. Çok pufidik önceden kalsa bile ısındığında yeni yapmış gibi taptaze yumuşacık içine istediğinizi koyabilirsiniz ve oldukça bereketli.
Ben bir ara çok dadanmıştım kahvaltıya gelenlere yapıyordum. Açılması korkutmasın  gözünüzü, yapımı oldukça basit.

MALZEMELER 
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
  • 20 gr yaşmaya (yada 1 yemek kaşığı kuru maya)
  • 2 çay kaşığı  tuz
  • 2 çay kaşığı  toz şeker
  • Aldığı kadar un (3-4 su bardağı kadar)
  • 100  gram tereyağı yada margarin 
  • peynir yada istediğiniz herhangi bir malzeme 
YAPILIŞI
Mayayı  çok az bir ılık suda eritiyoruz. Süt,  sıvı yağ, yumurta akı, tuz, şeker,  mayayı birleştirip içine aldığı kadar un ekleyip kulak memesi kıvamından biraz  yumuşak bir hamur elde ediyoruz.  Hamuru 16 bezeye ayırıyoruz beze  sayısı size kalmış isterseniz daha az bezede  yapabilirsiniz. Bezeleri Tabak büyüklüğünde  açıyoruz. 




Açtığımız hamurların arasına erittiğimiz tereyağını sürüp üst üste koyuyor en üstüne yağ sürmüyoruz.
Ben sekiz tanesini koydum yani  iki posta açıldı bu malzeme ölçüsüyle. Açıp üst üste koyduğumuz sekiz bezeyi  büyüterek tekrar açıp istediğimiz sayıda kesiyoruz enli keserseniz kabardığı için poğaçalarınız büyük oluyor. Ben dar kesip küçük yapmayı tercih ediyorum.






İçine istediğimiz malzemeyi koyup sigara böreği gibi sarıyoruz. 

Tepsiye yerleştirip  bir süre kabarması için bekliyoruz.



Kabaran poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp susam çörekotu  yada haşhaş toğumuyla süsleyip fırında 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun. 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder